WOUT’S KWEKERIJ
Welkom Nieuwsflits Producten Diversen Publicatie Fotoalbum Contact 

Wouter Strietman’s wondertuin

Kweker zoekt het niet in groot en snel maar in klein, langzaam, smaakvol en robuust


Wie als bezoeker rondloopt in de groenten- en fruittuin van kweker Wouter Strietman in Smilde, verbaast zich al snel over de vele soorten en rassen die hij teelt op slechts een beperkt oppervlak. ,,De laatste keer dat ik telde waren het er 350, nu schat ik rond de 500.”

Onder vasteplantenkwekers zijn die grote aantallen soorten en rassen niet zo bijzonder, voor een groentenkweker is het dat wel. Het wordt gaandeweg Strietman’s rondleiding duidelijk: hij houdt van varieteit, een breed assortiment waarbij hij het experiment niet schuwt.

Wat te denken van grove Nieuw-Zeelandse spinazie en mini-kiwi’s, of 15 soorten tomaten, ook verkrijgbaar op pot om zelf thuis op te kweken. Verder diverse oude rassen en ‘vergeten’ groenten, maar ook paddestoelen. ,,Als de klanten er naar vragen, probeer ik het te leveren. Daarnaast introduceer ik ook eigen vondsten, die ik vervolgens door een klantenpanel laat beoordelen op smaak en vorm.”

Wout’s Kwekerij, zoals Strietman (46) het bedrijf bij de start in 2008 heeft genoemd, produceert op slechts 5500 vierkante meter. En dat is inclusief een ruime loods achterin en de voormalige boerderij aan de weg. Die doet nu deels dienst als woonhuis, opslagruimte met koeling, als winkel aan huis en als oppotruimte.

Al die soorten en rassen telen op zo’n beperkt oppervlak betekent dat Strietman, die het bedrijf grotendeels alleen runt, moet woekeren met de ruimte. En ook dat valt direct op als je over zijn bedrijf loopt: letterlijk overal worden producten geteeld. Tot in zijn woonkamer aan toe. Daar heeft hij namelijk zijn kiembakken opgesteld, waar ze bijna de halve kamer in beslag nemen. ,,‘s winters zijn het er nog meer”, merkt hij laconiek op als we er een kijkje nemen.


Tunnelkas

Buiten worden veel producten op pot geteeld, zodat Strietman ze bij iedere groeifase op de juiste plek kan neerzetten. Aardbeien beginnen in een tunnelkas, vertoeven een tijdje onder een afdak en gaan later het veld op. Daar staan ze bijvoorbeeld onder de fruitbomen en langs de loods teelt hij zachtfruit als wijn- en kruisbessen. In een bescheiden glazen kas kweekt hij vooral vroege tomaten, paprika’s en komkommers. En ook die gaan later zo veel mogelijk naar buiten.

Strietman moet niet alleen woekeren met de ruimte. Omdat hij het werk grotendeels alleen doet, moet de inrichting efficient en zijn bedrijfsorganisatie tip-top zijn. ,,Ik loop het liefst geen meter te veel.” Daarom heeft hij zijn hulpmateriaal als potten, labels en andere benodigheden keurig gesorteerd en geetiketteerd opgeborgen in kratten, grijpklaar in zijn oppotruimte en op de stellingen in zijn loods. Zo kunnen ook de vrijwilligers die hem vooral in de zomer helpen makkelijker hun weg vinden. Toch is het bedrijf ook kwetsbaar. Alleen de kweker heeft het hele ingewikkelde teeltplan in zijn hoofd zitten, een buitenstaander zou er zo op het oog geen raad mee weten.  ,,Ik heb wel het een en ander in een schriftje staan.”


Strietman’s kwekerij kent een duidelijke filosofie, blijkt uit het relaas van de tuinder.

Opgegroeid in de buurt van Utrecht als kwekerszoon en als kleinzoon van een groentenboer die nog met de wagen zijn waren uitventte, trad hij in hun voetsporen: hij volgde een hogere tuinbouwopleiding en ging aan de slag als bedrijfsleider bij een grote hightech komkommerkweker in Maarssen. Daarna was hij nog een aantal jaren bedrijfsverzorger. ,,Vooral dat laatste vond ik mooi werk.”


Virusvrij

Het gangbare systeem van doorgroeien en steeds hogere producties per vierkante meter gingen Strietman steeds meer tegen staan, evenals de productiemethoden. ,,De tuinder waar ik voor werkte werd niet oud. Ik denk omdat hij het was die altijd de kas in ging om de LVM-spuitapparatuur uit te zetten en zo gaandeweg steeds meer gewasbeschermingsmiddel binnen kreeg. En zo ken ik er wel meer. Ik vind het niet nodig om al die chemie toe te passen. Tot nu toe ben ik virusvrij.”

Strietman wilde zich niet mengen in de ratrace van groot, groter grootst en besloot het daarom anders aan te pakken toen hij in 2008 als tuinder voor zichzelf begon. ,,Ik  kweek niet op productievolumes, maar op smaak en robuustheid. Mijn komkommers kun je twee weken bewaren. Maar dan zonder de folie die de komkommer uit de supermarkt nodig heeft om te overleven. Mijn spinazie en sla houden het een week.”

Via een collega van de bedrijfsverzorging vond Strietman een betaalbaar bedrijf in Smilde, waar hij nu zit. ,,Het is hier tobben met de ruimte ,maar ik zou het niet groter willen, dan moet ik personeel aannemen. Dat is duur en je moet ze te veel aandacht geven. Ik ben zo wel kwetsbaar, maar ik richt me op mijn tuin en daar voel ik me goed bij.”


Klantenkring

De eerste twee jaren waren het moeilijkst, vertelt de tuinder. Hij moest zijn kwekerij opzetten en tegelijk een klantenkring opbouwen. Om financieel een basis te hebben, werkte Strietman tot voor kort een dag in de week bij een bevriende stallenbouwer. ‘Ik heb vandaag net opgezegd. Ik heb er voldoende vertrouwen in dat het niet meer nodig is en het alleen met mijn tuin kan rooien’, mailt hij later die avond.

De locatie van Wout’s Kwekerij is heel geschikt voor verkoop aan huis: direct aan de provinciale weg tussen Meppel en Assen langs de Drentse Hoofdvaart. Als hij op de tuin aan het werk is, verdeelt Strietman zijn tijd tussen tuinieren, bestellingen klaar maken en de winkel. Als ‘uithangbord’ dient een ouderwetse groentenkar, zo een als zijn grootvader vroeger had om groenten en fruit te bezorgen in de villawijken van Zeist.

Naast de winkel aan huis, waar hij ook vlees en producten verkoopt uit het assortiment van de natuurvoedingswinkel, rijdt hij een avond in de week met zijn bus de circa dertig abonnementhouders af. Ook staat hij regelmatig op een weekmarkt.

De basis van Wout’s Kwekerij is een breed aanbod- ook in de winter, maar dan koopt hij ook product in bij een biologische groothandel, directe levering van producent naar consument, goed luisteren naar de klant en bovenal kwaliteit leveren. Strietman: ,,Ik vraag wat meer dan de reguliere markt. Maar ik lever producten vrij van kunstmest en bestrijdingsmiddelen en ik heb geen opgefokt product. Daarvoor betalen de klanten graag wat meer.”

De kweker is er kien op afgeharde planten te telen met producten die de tijd krijgen om te groeien. Zo zijn zijn groenten volgens hem niet alleen langer houdbaar, ze liggen kraakvers in de winkel en ze smaken ook beter. ,,Mensen worden steeds bewuster als consument, willen een vitaal product, iets waar ze wat aan hebben. Een gezonde robuuste plant die niet is opgejaagd geeft dan het beste resultaat.”

Wouter Strietman zou het inmiddels niet anders meer willen, vertelt hij. ,,Ik ben tevreden met mijn werk en tevreden met het inkomen dat dit oplevert. Hier ligt mijn hart. Voor mij is iedere dag een feestje. Mijn planten zijn mijn kindjes.

Dat heeft een nadeel: ik vind het soms moeilijk er afstand van te doen.”      LTO Noord 2012, artikel Nieuwe Oogst

2012 Atelier CreaWorld. All rights reserved.