WOUT’S KWEKERIJ
Welkom Nieuwsflits Producten Diversen Publicatie Fotoalbum Contact 

                       Nieuwsflits van de tuin


maandelijks nieuwsbulletin om u te informeren over de stand van zaken op de kwekerij


Met elf dagen worden de dagen weer langer. De echte winter laat nog even op zich wachten.


Opgaande vruchtgewassen zoals tomaat, paprika, en komkommer zijn dit jaar bijzonder lang als eigen product leverbaar geweest, deze week de laatste paprika van mij zelf, nog nooit is het zo lang door gelopen. Inmiddels is de inkoop van opgaande vruchtgewassen afkomstig uit Frankrijk en Spanje. Eigen tomaten, gerijpt onder Hollandse zon zijn volop leverbaar vauit de vriezer.

Nieuw Zeelandse spinazie is zaterdag gerooid, het mooie was er echt af. Langzaam overgaande naar eigen bladspinazie, bedekt opgekweekt.

Oesterzwam, begint langzaam op gang te komen, de eerste zijn weer geoogst.

Verder zijn groene  bladgewassen als winterpostelein en andijvie nog steeds leverbaar van eigen teelt. Sla heeft nog even tijd nodig.


Het eigen product word weer aangevuld met diverse dagverse, Demeter producten, zelf opgehaald bij collega-telers.

Vanaf deze week ook weer agria aardappel bij de eigen Demeterboer vandaan, die ook het speltmeel levert aan mijn broodbakker voor het brood dat hier verkocht wordt.


Prei en boerenkool staan er prachtig bij. Streef is prei (bijna) jaarrond aan te kunnen bieden, uit de bewaring is qua vitaliteit toch vaak (m.i. te veel) minder.


Alle eerstejaars aardbeiplanten zijn opgepot, gaan in rust, in afwachting op het volgende seizoen.

Als er tijd is zal er nog wat andijvie en sla in de tunnels geplant worden, oogst naar verwachting eind maart.

Komende week staan een nieuwe enting van de oesterzwammen, het  onderhoud van het leeg gekomen aardbeienveld, de singel en opstanden op het programma, voor zover  de tijd het toestaat.

 

Om het bodemleven te voeden worden de leeg gekomen veldjes alvast voorzien van de eerst gevallen blaadjes en het eigen groen’afval’. Wormen en o.a. torretjes doen de rest. Onkruid maakt mede deel uit van de groenbemester.

Zaad van diverse, met name opgaande,  gewassen is geoogst en gedroogd, klaar voor volgend jaar.

De laatste beoordeling van de plantdata, opbrengsten en afstemming op de vraag is bijna compleet. Streef is exact te telen in hoeveelheden wat de vraag is, wat dit jaar, op het vroege voorjaar na, eigenlijk goed verlopen is. Snijmoes en snijbiet minder/ raapsteel en winterpostelein meer, etc.  Het nieuwe teeltplan word binnenkort weer opgesteld.

 

De volgende versie eigen appelbomen zullen van de winter gerooid gaan worden, er zitten te veel stipjes op de appels en zo. Bomen hebben een jaar of 8 de kans gehad, te veel werk voor niet gewaardeerde appels. Het is niet anders. Hier tegen over stond absoluut de rijkelijke oogst van vijg, mini-kiwi en druif.

                   

Het kleine beetje inkoop (ananas/ zuivel etc.) verloopt op dit moment vnl via Bio Noord, het nieuw opgerichte Inkoopcentrum. Bio Noord met weer wel lokale Passievolle  (ex-Zaaister) toeleveranciers en (ex-Zaaister) werknemers, die absoluut wel staan voor hun (indien verkrijgbaar BD) Product. Weer wel lokaal en weer wel kloppend. E.e.a.  t.g..v. de sanering van de Zaaister door overname van het  inkoopcentrum (udea) van de  Ekoplaza’s: absoluut dubieuze, ondermaatse kwaliteit en een eindeloos gesleep met de producten waren wat gevolgen. Qua milieu niet passend.

Plastic in het milieu, plastic in de supermarkt etc, de consument bepaald alweer. E.e.a. is te vinden op ahealthylife.nl.

Producten van Wout, zonder plastic verpakking uiteraard.

De gangbare groenten en fruit is weer uit onderzoek naar voren gekomen, is alles behalve ok voor het milieu, en verre weg van duurzaam. Desastreus. De consument is toch echt degene die dat zelf  bepaald (het eindeloos gesleep met de input, de residuen van de bestrijdingsmiddelen in het drinkwater voor zo ver zij nog te verwijderen zijn, het kweken onder lamplicht, teelt op plastic etc.).


Boer en buur in Assen is opgeheven, opgestart als BioLowCo. Het streven (lokaal voor lokaal) is ok. Voor afhaal van div. lokale producten op zaterdag een handig alternatief: duurzaamheidscentrum Assen. Bestellen : paar dagen van te voren.

 

Ovenvers brood:

Deze week (50) ovenvers uit de vriezer aangeboden, volgende week weer vers. Vers wordt hier om de week bezorgd in de nacht van donderdag op vrijdag.  Levering bij voorkeur op bestelling, voor keuze zie onder kopje brood. Dinsdagavond geef ik de bestelling door.

De gebruikte granen zijn zo veel mogelijk Hollands product (anders alleen Duitsland of Frankrijk, nooit: Oostbloklanden of Tsjernobylgebied -stralingsgebied-). 

Biologisch brood zonder E-nummers, glyfosaat etc. etc. , wordt  steeds beter,  mee genomen. Speltbroodje is speltbrood, dus geen 5% spelt met stiekem 95% goedkoop tarwe zoals elders gebruikelijk is, wat m.i. niets met eerlijke en gezonde voeding te maken heeft.  

 

Aanbod van vlees:

Meer dan alleen maar biologisch vlees: puur natuur uit de directe omgeving zonder allerlei uitzonderingen: Boereninhetbos.

Deze dieren hebben geen mais en  soja te eten gekregen!  Eten wat zij zelf bij elkaar gescharreld hebben, hier in de bossen rond Appelscha en Smilde.

 

Voor de hobbykweker): -onveranderd-

- licht neemt dagelijks nog even  af:  benut elk sprietje licht: was tunnels.

- stel waterafvoer veilig.

- start met voeding van het bodemleven op de vrij gekomen veldjes: boomblaadjes, gewasresten etc.. Wormen trekken het de grond in.

- Verwijder wortelonkruiden als wortelstokmakendegrassoorten en brandnetel.

- planten die slecht vorst kunnen hebben in veiligheid brengen.

- onderhoud de aardbeienplanten: oud blad verwijderen, oppotten, afgelegde stekken corrigeren etc. plant maximaal aan te houden: 3 jaar (2 jaar is het beste).

 Wees klaar voor de vorst.

Bericht van de tuin:   week 50


Deze week:

Bestelmomenten :

zuivel , speciale groenten en exoten- fruit: elke week voor dinsdagmorgen 9.00 uur

brood vers: voor dinsdagavond 23.00 uur, week 51, volgende week

droogwaar grootverpakking (korting 10 %): voor maandagavond 23.00 uur, week 50, deze week

Er is weer plaats voor stalling van uw caravan, vaste standplaats, camera beveiliging, etc.

34,50/ strekkende meter/ jaar

Boedelopslag 350,-/ jaar  ca. 14 M3


Poos niet geweest? Welkom uiteraard!

2012 Atelier CreaWorld. All rights reserved.