WOUT’S KWEKERIJ
Welkom Nieuwsflits Producten Diversen Publicatie Fotoalbum Contact 

                       Nieuwsflits van de tuin


maandelijks nieuwsbulletin om u te informeren over de stand van zaken op de kwekerijDe zon laat zich weer zien, de grond warmt weer op, de natuur komt weer tot leven.

Nog een week of vier en de lente zet in.


De winter was soms koud, maar voor alle gewassen  o.m. sla, echter goed te doen.

Chinesekool en pakchoi staan toch op het punt het generatieve stadium in te gaan, het  is al mooi dat zij het overleeft hebben.

Prei en boerenkool kan weer volop aangeboden worden.

Winterpostelein volop geoogst, heeft even rust nodig. Spinazie en raapstelen hebben  hun best gedaan:  voorlopig is het laatste geoogst.

Worteltjes vers zijn er vooralsnog voldoende.

Oesterzwam, hebben wat meer warmte nodig, alvorens een behoorlijk oogst te kunnen geven: af en toe is er wat oogstbaar. Naar verwachting komt de gang er met een paar weken wel in. Het overwinterde mycelium ontwikkeld zich goed.


De droge zomer van het afgelopen jaar heeft hier alleen voor wat meer werk gezorgd, met normale opbrengsten. Structuur van de grond en het bodemleven zijn hierin (m.i.) van belang geweest.

Gevolgen van de droogte is wel iets terug te zien in de aardappels, lopen wat eerder uit, maar houden zich toch bijzonder goed. In grote delen van Europa zijn de opbrengsten toch echt minder geweest, vaak als zijnde kleinere producten.


Paprika en o.m. komkommer komen inmiddels uit verweggistanlanden als IsraŽl en Spanje.  Eigen basilicum, broccoli, tomaten en paprika, gerijpt onder Hollandse zon zijn volop leverbaar vanuit de vriezer (soep, saus etc.). Al met al is er nog steeds een redelijk deel aanbod vanaf eigen kwekerij. Het overige deel voornamelijk aangevuld met producten, zelf opgehaald bij passievolle collega telers.


Aardbeiplanten zijn deze week de tunnel in gegaan, om uit de winterslaap te ontwaken. Deels buiten en deels binnen overwinterd, in de hoop iets oogstspreiding te krijgen.

Aubergine, paprika, peper en de eerste serie peul zijn deze week weer  gezaaid: opkweek warm.

Radijs, spinazie en o.a. veldsla mogen zich vanaf deze week in de tunnel ontwikkelen.

Met anderhalve week zullen de eerste sperziebonen weer voor gezaaid gaan worden, wat altijd weer een uitdaging is zij aan te bieden wanneer zij nog volop uit het buitenland komen.


Teeltplanning is inmiddels afgerond en diverse biologische planten zijn bij de plantenkweker besteld:  vnl. voor eigen gebruik, een klein deel voor de particulier (reserveren kan).


Plastic in het milieu, plastic in de supermarkt etc, de consument bepaald. Producten van Wout, zonder plastic verpakking uiteraard.

De gangbare groenten en fruit is weer uit onderzoek naar voren gekomen, is desastreus voor het milieu, zeer ver weg van duurzaam. De consument beslist (het eindeloos gesleep met de input, de residuen van de bestrijdingsmiddelen in het drinkwater voor zo ver zij nog te verwijderen zijn, het kweken onder lamplicht, teelt op plastic etc.).


Geraffineerde olijfolie her en der verkrijgbaar in plastic fles kan men beter vermijden, waar ik deze week weer bericht van ontving, logisch + bekend lijkt mij.Inkoop groenten en fruit:

Het kleine beetje inkoop (ananas/ zuivel etc.) verloopt vnl via Bio Noord, het nieuw opgerichte Inkoopcentrum, met weer wel lokale Passievolle  (ex-Zaaister) toeleveranciers en (ex-Zaaister) werknemers, die absoluut wel staan voor hun (indien verkrijgbaar BD) Product. Weer wel lokaal en weer wel kloppend. E.e.a.  t.g..v. de koude sanering van de Zaaister door overname van het  inkoopcentrum (udea) van de  Ekoplaza’s: dubieuze kwaliteit en een eindeloos gesleep met de producten waren wat gevolgen. Qua milieu (m.i.) niet passend.

Het eigen product word weer aangevuld met diverse dagverse, Demeter producten, alle seizoensprodukten zelf opgehaald bij collega-telers.

Ook de agria aardappel bij de eigen Demeter Boer vandaan, die ook het speltmeel levert aan mijn broodbakker voor het brood dat hier verkocht wordt, is weer volop leverbaarBtw verhoging:

Bijna alle verhogingen zijn inmiddels doorgevoerd, echter ik doe dit door pas wanneer de leverancier dit doorberekend.


 

Voor de hobbykweker):

- deze week zaai verwarmd: aubergine, paprika, peper, peul en tuinboon.

- zaai onder doek(voorkomt uitdroging + t.b.v. de kou)  in tunnel/ kas: raapsteel, radijs,

- geef winterplantingen in tunnel/kas water: vorst = uitdroging.

- zorg dat de grond klaar is: gespit/ onkruidvrij/ compost/ voeding/ waterafvoer in orde/ hou bomen en struiken functioneel.

- wees zuinig op de structuur van de grond, spaar het bodemleven.

Bericht van de tuin:   week 8


Bestelmomenten (week 8):

Zuivel, speciale groenten en exoten- fruit- :  deze week voor dinsdagmorgen 9.00 uur.

Vlees                                                                          :  elke week donderdag 23.00 uur, normaliter alles op voorraad.

Brood vers                                                                :  voor dinsdagavond   23.00 uur, week 9,  deze week alleen     

     diepgevroren beschikbaar

Droogwaar grootverpakking (korting 10 %) :  voor maandagavond 23.00 uur, week 9


Actie:

Knolselderij vers (+ iets vorstschade) van 2,45 voor 1,50 €/ st.


Poos niet geweest? Altijd welkom uiteraard!

©2012 Atelier CreaWorld. All rights reserved.