WOUT’S KWEKERIJ
Welkom Nieuwsflits Producten Diversen Publicatie Fotoalbum Contact 

                       Nieuwsflits van de tuin


2 wekelijks nieuwsbulletin om u te informeren over de stand van zaken op de kwekerij

Bijna alle groenten zijn weer eigen product. Aardbei begint, na gepaste blad- en ranksnoei en watergift gelukkig weer op gang te komen. Framboos en zwarte bes zijn gebeurd. Netten gaan deze week van de bessen af. Oesterzwam lijkt even rustiger aan te doen, al blijven zij een verrassing. Peul is bijna over, t.g.v. het weer wat eerder afgelopen dan gebruikelijk.  Alles is echter goed mee genomen. Cherrytomaat eigen kan  weer aan de vraag voldoen.

Afgelopen weken wat proeven gehouden met de oesterzwammen door het ontwikkelde mycelium te koelen, lijkt een betere oogstspreiding wel mogelijk te kunnen maken, al vraagt het zeker nog de nodige ervaring. Een mooie uitdaging voor het najaar, als er meer tijd is.

Spercieboon en snijboon buiten vandaan, gaan deze week voor het eerst geoogst worden. Spercieboon uit de tunnel is beter verlopen dan vorig jaar: meer regelmaat, met geen overschotten.

Twee jaar geleden was kouseband een redelijk succesje, dit jaar in de herkansing in de tunnel. Wegens tijdgebrek eigenlijk te laat geplant, met wat geluk, nog net op tijd oogstbaar na de grote bonen buiten pluk. Gewassen te lijden neemt nu veel tijd en aandacht. Tegen de principes in, toch maar water geven om bloemrui te voorkomen. Alles is wat te extreem.

Als proef vorige week nogmaals peul  geplant worden, wat staat of valt met het weer.

Ui vers gaat  deze week gerooid en gedroogd worden: het merendeel is gevallen, oogstrijp. Vrijgekomen veld word met 10 dagen ingevuld met  winterprei onder een grote anti-insectengaas tunnel. Koolgewassen als broccoli, spitskool en palmkool onder insecten gaas hebben mooi de groei, waarvan het eerste alweer geoogst is. Kunst is zij nu met regelmaat door te kunnen blijven planten.   De langste dag is geweest, wat voor een aantal gewassen de laatste zaaidatum inhoud. Ook succesvol planten binnen of buiten maakt nu absoluut het verschil.

Bieten zijn afgelopen week voor het laatst als buitenplanting de grond in gegaan. De volgende gaan in de open tunnel geplant worden, daarna worden de dichte tunnels gebruikt.

Twee serie’s  boerenkool  zijn  weer gezaaid, staan inmiddels 4 cm boven de grond. Geplande plantdatum: 1 augustus de laatste.


Kiwi, peer, pruim, vijg en walnoot  geven heel  veel vruchtbeginsels zijn te zien. Natuurlijke vruchtdunning is heel gelukkig gaande. Ondersteuning van de takken en het plaatsten van wespenvallen moet deze week toch echt gebeuren.

Rupsen, slakken en emelten hebben zich weer aangediend, regelmatig weg vangen dus. De egels, kikkers, padden, salamanders en vogels hoeven absoluut geen honger te lijden. Moeten het echt nu helemaal van mij overnemen, iets meer vreterij en uitval is het gevolg, echter voldoende om aan de vraag te kunnen voldoen. Tijd ontbreekt.

                                                                                                                                                                                 

Afzet via Boer en Buren in Assen  is enorm bewerkelijk maar voor de PR in het belang van de Kwekerij. Ik heb het geprobeerd, niet rendabel te maken gezien de hoge kosten van de organisatie en de hoeveelheid tijd die het vraagt. Zal na de zomervakantie in aangepaste vorm doorgezet gaan worden. Ik geef het nog een kans.


Inkoop verloopt op dit moment vnl via Bio Noord, het nieuw opgerichte Inkoopcentrum. Het meeste is weer eigen aanbod. Bio Noord met weer wel lokale Passievolle  (ex-Zaaister) toeleveranciers en (ex-Zaaister) werknemers, die absoluut wel staan voor hun (indien verkrijgbaar BD) Product. Weer wel lokaal en weer wel kloppend. E.e.a.  t.g.v. de sanering van de Zaaister door overname van het  inkoopcentrum (udea) van de  Ekoplaza’s: absoluut dubieuze en ondermaatse kwaliteit was het gevolg.


 

Ovenvers brood:

Deze week (28) ovenvers  weer aangeboden. Vers wordt hier om de week bezorgd in de nacht van donderdag op vrijdag.  Levering bij voorkeur op bestelling, voor keuze zie onder kopje brood. Dinsdagavond geef ik de bestelling door.

De gebruikte granen zijn zo veel mogelijk Hollands product (anders alleen Duitsland of Frankrijk, nooit: Oostbloklanden of Tsjernobylgebied -stralingsgebied-). 

Biologisch brood zonder E-nummers, glyfosaat etc. etc. , wordt  steeds beter,  mee genomen. Speltbroodje is speltbrood, dus geen 5% spelt met stiekem 95% goedkoop tarwe zoals elders gebruikelijk is, wat m.i. niets met eerlijke en gezonde voeding te maken heeft.  

 

Aanbod van vlees:

(succesvol) Omgeschakeld naar Boereninhetbos.

Nogmaals onze dieren zijn niet mais, soja gevoerd etc. Wel puur natuur, wat zij zelf bij elkaar gescharreld hebben, hier in de bossen rond Appelscha.

 

Voor de hobbykweker:

- Zaai buiten: voor gekiemde spinazie evt. onder doek, radijs, etc.

- boerenkool en wortel zaai is nu te laat:

- courgette vruchten verwijderen welke niet in logische volgorde tot ontwikkeling komen,

- lijd pompoen, courgette, opgaande boon

- Verwijder uitgebloeide bloempjes van de courgette: = hygroscopisch, vocht + schimmel kan de vrucht in trekken. Verwijder onderste blad, alleen bladschijf verwijderen! Anders totaal rot.

- pluk blad in spercieboon laagblijvend, tomaat, komkommer, aubergine en paprika t.b.v. lucht en licht. Hou het gewas in (top) conditie, hou het onaantrekkeloijk voor luis, witte vlieg etc.: hou het gewas open.

- oogst pompoen en courget z.s.m. als zij voldoende de maat hebben: hou de gang er in!

- voorkom te lage luchtvochtigheid bij opgaande gewassen: sproei het 2 x/ dag  nat. Nb! Gewas moet absoluut droog de nacht in gaan! Geef spint geen kans.

- wied onkruid, blijf het voor! Zeker om het slakken lastig en de vogels makkelijk te maken. Hou de grond los en open: wortels ademen ook graag mee.

- vang slak, emelte met zaklantaarn voor slapen gaan. Plaats wespenvallen indien nodig. Verwijder rups.

- rooi ui als blad gevallen is, droog ze op het land.

 

! Bedenk bij alles: respecteer de structuur van de grond (loop op plankjes), evt. beschermen tegen felle zon. Voorkom absoluut uitdroging: aandacht = belangrijk.

 

2012 Atelier CreaWorld. All rights reserved.

Bericht van de tuin:   


Deze week:

Hele winter niet geweest? Welkom uiteraard!

Rondleidingen weer aangeboden (zie rubriek 13)

Meeste is weer eigen product.

 

Gevraagd:

! Gemotiveerde vrijwillig(s)ter voor 1 of 2 dagen in de week: di, vr of zaterdag.

(o.a.: oogst, onkruid schoffel, oppot, plantwerk. Gratis groenten mee uiteraard)


Actie

Biet rood bos                        1,99/ st

Komkommer groot               0,99/ st

Nieuw Zeelandse Spinazie  1,99/ kilo