WOUT’S KWEKERIJ
Welkom Nieuwsflits Producten Diversen Publicatie Fotoalbum Contact 

                       Nieuwsflits van de tuin


maandelijks nieuwsbulletin om u te informeren over de stand van zaken op de kwekerij


Wij gaan weer naar de lente toe, dagen worden alweer langer.

De aardbeiplanten staan tot nu toe buiten overdekt te overwinteren, om zo in het voorjaar weer vroeg ons van dienst te kunnen zijn.

Wat sla, andijvie en meer, een paar weken geleden in de tunnel geplant, groeien langzaam, maar zien er goed uit.

Winterpostelein komt weer even uit de tunnel vandaan, binnenkort ook weer buiten.

De echte winterprei zal met een week geoogst gaan worden, de herfstprei is inmiddels bijna op: wat zachter, maar kwetsbaarder dan de meer robuuste winterprei.

Worteltjes beginnen de kou wat zat te worden, wat resulteert in de kleinere worteltjes. Dankzij het anti insectengaas, wel vrij van wortelvlieg. Gaas doet ook nog iets voor de temperatuur.

Spinazie en raapsteel hebben het lang volgehouden, echter het einde is nu wel in zicht. Afgelopen week is de laatste eigen paprika verkocht, een unicum in al die jaren. Inmiddels is de inkoop van opgaande vruchtgewassen afkomstig uit ItaliŽ en Spanje. Eigen tomaten en paprika, gerijpt onder Hollandse zon zijn volop leverbaar vanuit de vriezer (soep, saus etc.).Boerenkool gaat zijn gang, voorlopig nog volop aanwezig.

Oesterzwam, hebben wat meer warmte nodig, alvorens de volgende oogst te kunnen geven.


Verder absoluut de voorbereiding voor het nieuwe seizoen: teeltplanning diverse vervangings- en aanpassingswerkzaamheden om e.e.a. wat praktisch efficiŽnter te kunnen laten verlopen.

 

Om het bodemleven te voeden worden de leeg gekomen veldjes alvast voorzien van de eerst gevallen blaadjes en gehakseld eigen groen ’afval’. Wormen en o.a. torretjes doen de rest. Onkruid maakt mede deel uit van de groenbemester.


Plastic in het milieu, plastic in de supermarkt etc, de consument bepaald. Producten van Wout, zonder plastic verpakking uiteraard.

De gangbare groenten en fruit is weer uit onderzoek naar voren gekomen, is desastreus voor het milieu, zeer ver weg van duurzaam. De consument beslist (het eindeloos gesleep met de input, de residuen van de bestrijdingsmiddelen in het drinkwater voor zo ver zij nog te verwijderen zijn, het kweken onder lamplicht, teelt op plastic etc.).


Volgende week is er weer de jaarlijkse Bio Beurs in de IJsselhallen in Zwolle, op 23 en 24 januari, toegankelijk voor iedere geÔnteresseerde (www.bio-beurs).

Boer en buur in Assen is opgeheven, opgestart als BioLowCo. Het streven (lokaal voor lokaal) is ok. Voor afhaal van div. lokale producten op zaterdag een handig alternatief: duurzaamheidscentrum Assen.


Inkoop groenten en fruit:

Het kleine beetje inkoop (ananas/ zuivel etc.) verloopt vnl via Bio Noord, het nieuw opgerichte Inkoopcentrum, met weer wel lokale Passievolle  (ex-Zaaister) toeleveranciers en (ex-Zaaister) werknemers, die absoluut wel staan voor hun (indien verkrijgbaar BD) Product. Weer wel lokaal en weer wel kloppend. E.e.a.  t.g.v. de koude sanering van de Zaaister door overname van het  inkoopcentrum (udea) van de  Ekoplaza’s: dubieuze kwaliteit en een eindeloos gesleep met de producten waren wat gevolgen. Qua milieu niet passend.

Het eigen product word weer aangevuld met diverse dagverse, Demeter producten, alle seizoensprodukten zelf opgehaald bij collega-telers.

Ook de agria aardappel bij de eigen Demeterboer vandaan, die ook het speltmeel levert aan mijn broodbakker voor het brood dat hier verkocht wordt, is weer volop leverbaar


Ovenvers brood:

Deze week (3) ovenvers uit de vriezer aangeboden. Vers wordt hier om de week bezorgd in de nacht van donderdag op vrijdag. Levering bij voorkeur op bestelling, voor keuze zie onder kopje vers brood. Dinsdagavond geef ik de bestelling door.

De gebruikte granen zijn zo veel mogelijk Hollands product (anders alleen Duitsland of Frankrijk, nooit: Oostbloklanden of Tsjernobylgebied -stralingsgebied-). 

Biologisch brood zonder E-nummers, glyfosaat etc. etc. , wordt  steeds beter,  mee genomen. Speltbroodje is speltbrood, dus geen 5% spelt met stiekem 95% goedkoop tarwe zoals elders gebruikelijk is, wat m.i. niets met eerlijke en gezonde voeding te maken heeft.  

Indien gewenst kan besteld brood hier 1 week in de vriezer apart gehouden worden.

 

Aanbod van vlees:

Meer dan alleen maar biologisch vlees: puur natuur uit de directe omgeving zonder allerlei uitzonderingen: Boereninhetbos.

Deze dieren hebben geen mais en  soja te eten gekregen!  Eten wat zij zelf bij elkaar gescharreld hebben, hier in de bossen rond Appelscha en Smilde.

Enkele weken geleden ben ik bij de Kromhoeksterkippenhouder geweest, een absoluut passievol en kritisch persoon. Net als Vlees van Boereninhetbos, heel ver boven de eko normen uitstijgend. Dier en milieu staan ver boven het commerciŽle winst bejag. Een absoluut gezond product dat zonder gewetensbezwaren genuttigd kan worden. Gezonder, betrouwbaarder en passievoller kunnen wij het m.i. niet krijgen, eveneens absoluut zonder antibiotica uiteraard. Qua prijsstelling heel netjes: leven en laten leven.


Btw verhoging:

De meeste verhogingen zijn doorgevoerd, echter ik doe dit pas wanneer de leverancier dit doorberekend.


 

Voor de hobbykweker):

- start met voeding van het bodemleven op de vrij gekomen veldjes: boomblaadjes, gewasresten etc.. Wormen trekken het de   grond in.

- zorg dat er zaad van aubergine en paprika in huis is: zaai half februari.

- geef winterplantingen in tunnel/kas water: vorst = uitdroging.

- wees voorbereid op serieuze vorst.

Bericht van de tuin:   week 3


Bestelmomenten (deze week, 2):

zuivel , speciale groenten en exoten- fruit- :  deze week voor maandagmorgen 9.00 uur.

Vlees                                                                          :   elke week donderdag 23.00 uur, normaliter alles op voorraad.

brood vers                                                                :  voor dinsdagavond   23.00 uur, week 4

droogwaar grootverpakking (korting 10 %) :   voor maandagavond 23.00 uur, week 5


Actie:

Snijboon diepgevroren             van 2,99 voor 2,25/ pond

Boerenkool struik 2 Persoon  van 2,95 voor 1,99/ st


Poos niet geweest? Altijd welkom uiteraard!


©2012 Atelier CreaWorld. All rights reserved.