WOUT’S KWEKERIJ
Welkom Nieuwsflits Producten Diversen Publicatie Fotoalbum Contact 


 Bestelmomenten week 4:

Zuivel, speciale groenten en exoten- fruit-    :  voor dinsdagmorgen 10:00 uur.

Vlees                                                                      :  voor woensdag 22.00 uur, normaliter alles op voorraad.

Brood vers                                                            :  deze week dagvers aangeboden.  Bestellen is mogelijk

Droogwaar grootverpakking (korting 10 %)  :  deze week, dinsdag voor 9:00 uur

Bestellingen heel graag per mail door geven zoals u gewend bent.


Bio Vakbeurs in zwolle: woensdag en donderdag deze week

Film Natuur in Drenthe:  in de Kolk in Assen v.a. 31 januari.


Bezorging elke donderdagavond in:

Smilde, Bovensmilde, Assen, Ekehaar, Beilen en Hijken. Indien gewenst mogelijk

Westerbork staat op de wensenlijst voor woensdagavond bij voldoende adressen


ACTIE:

Basilicum   diepgevroren               1,- / ca.    40 gr.

Paprika        diepgevroren              1,- /  ca. 150 gr

Peterselie diepgevroren                 1,-  / ca.   40 gr

Pompoen diepgevroren stukjes    1,50/ ca. 500 gr

Snijboon   diepgevroren                 2,-  / ca. 475 gr


Poos niet geweest? Altijd welkom uiteraard!

Wilt u elke week op de hoogte blijven van het aanbod? Laat het gewoon weten.

                       Nieuwsflits van de tuin


maandelijks nieuwsbulletin om u te informeren over de stand van zaken op de kwekerij


Een nieuw jaar met een nieuw teeltschema, met nieuwe uitdagingen. En….wij gaan weer naar het licht toe.

Suggesties t.a.v. nieuwe producten in het assortiment zijn welkom.


Afgelopen week ben ik vanwege alle vakantiedagen  gesloten geweest,  wat een mooie gelegenheid gaf veel inhaalwerk te verrichten en vlotter klaar te zijn voor het nieuwe jaar.

Zo ligt de open tunnel klaar om geplant en gezaaid te worden, naar verwachting rond begin maart met o.a. spinazie, sla en andijvie.

De vijgen- en kiwistruiken hebben een rigoureuze achterstallige onderhoudsbeurt ondergaan: het leiden, snoeien, stekken, afleggen en het vervangen van diverse boompalen.  Iets waar de afgelopen jaren echt geen gelegenheid voor was. Voor de komende jaren is  het voorlopig weer gebeurd.

De rooi van het grote kruidenveld is afgerond, planten zijn gestort, klaar voor een nieuw begin met naar verwachting bladgewassen als sla en andijvie om de grond zichzelf weer rustig te kunnen laten zetten.

Vraag naar kruidje vers bleek jaar op jaar zeer weinig te zijn. Grote vijgenbomen en Japanse wijnbes hieruit afkomstig zijn opgepot, welke van het voorjaar aangeboden zullen gaan worden.


Compost is merendeels alweer verspreid, werk aan de winkel voor al het bodemleven. Het opgebrachte blad begint al meer en meer te verdwijnen, de grond ingetrokken door o.m. de wormen. Samen met mooie oude eigen compost en het uitgeproduceerde oesterzwammenstro een prima start voor komend seizoen. De structuur van de grond met zijn bodemleven is heilig, derhalve gebeurd het meeste spitwerk gewoon met de hand.


De diverse blad gewassen in de tunnel als pakchoi en sla ontwikkelen zich vlot. Goed voor oogst begin van het voorjaar.

Oesterzwam komt door de lagere temperaturen weer beetje bij beetje los, een mooi smaakvol paddenstoeltje.

Boerenkool is nog even voldoende leverbaar. Dit jaar echter minder stuks  t.g.v. de mol die die het boerenkool-zaaiveldje op zijn kop zette. Wintergroenten als diverse soorten kool en meer komen weer zo veel mogelijk bij de eigen boeren met passie voor hun producten en de natuur vandaan: Eko en Demeter gecertificeerd, al met al mooi kloppend en vertrouwd.


Tot nu toe zijn de winterse temperaturen nog uitgebleven, wat naar verwachting wel zijn invloed zal hebben op de totale insectendruk dit jaar. Anderzijds hebben de egels, lieveheersbeestjes, salamanders en nog velen anderen  dan meer dan voldoende te eten en hier hun populatie verder uit te bouwen.


Afsluiting van 2019 gaf een lichte groei te zien t.o.v. 2018, onder andere door toename van het aantal klanten en het terug komen van klanten t.g.v. de ‘bio’  elders in de grotere winkelketens.


Eten met de seizoenen mee, bij voorkeur lokaal product (dus hier uit de buurt vandaan), leeft meer en meer. In het belang van de eigen gezondheid en het milieu. Onlangs verscheen er in Trouw weer een artikel m.b.t. vervuilde voeding, hormoongif en meer, volop elders aangeboden. Diabetes, ADHD, autisme, etc, zo veel is er op terug te voeren. De klant kiest. Alle waar naar zijn prijs. Tevens eindelijk erkenning voor het verschil tussen Bio en Onbespoten: hier tolerantie bestrijdingsmiddel 0,0. Ook binnen de kale supermarktbio is (m.i.) te veel toegestaan. Plant moet (m.i.)vitaal zijn, om een gezond vitaal eindproduct te kunnen leveren. Geef de plant o.m. zijn tijd om te groeien, het maakt zoveel kunstingrepen gewoon overbodig.

Biologisch Dynamisch –zoals mijn Eigen Boeren-  zou de minimale norm moeten zijn ter beperking stikstofuitstoot, alsmede vrij van kunstmest, megastallen, bestrijdingsmiddel , inferieur voer, etc. Boeren worden tegen elkaar uitgespeeld, de goedkoopste mag leveren. De Boer word gedwongen.


Qua afzet blijft het afhalen van complete bestellingen toenemen: gegarandeerde levering van alles en snel af te handelen indien gewenst. Mits in overleg zijn de openingstijden derhalve minder van belang.

Komt u alleen elk jaar voor 10 kilo tuinbonen of eenmaal per kwartaal voor puur natuurvlees, dan wel voor mijn sla in de zomer, iedereen is welkom.Plastic verpakking:

Plastic in het milieu, plastic in de supermarkt etc, de consument laat zien wat gewenst is.

Producten van Wout, zonder plastic verpakking uiteraard. Alle wel gebruikte verpakkingen (vnl. papier) komen in de regel retour, en worden na controle hergebruikt.


Voor de hobbykweker):

- controleer geoogste bewaarproducten (kool/ pompoen/ fruit)

- gebruik alle gevallen blaadjes als voeding voor het bodemleven.

- verwijder lastig wortelonkruid als brandnetels en varkensgras.

- snoei windhaag

- maak teeltplanning: afwisseling van de diverse gewassen  over de beschikbare grond. Wees zuinig op het bodemleven!

Veel gewassen kunnen elk jaar op het  zelfde perceel terug komen, mits de grond en het plantmateriaal 100 % in orde zijn. Raadzaam is om aardappelen, bieten en sluitkool echter wel te laten rouleren.

- let bij aankoop zaad op de tht; pastinaak, schorseneer en wortel bij mijn ervaring alleen zaad gewonnen afgelopen jaar gebruiken.  

- bestellen biologisch opgekweekte warme opgaande gewassen voor voorjaar 2020 is hier weer mogelijk tot 15 januari. (per mail aub).Bericht van de tuin:   week 2

2012 Atelier CreaWorld. All rights reserved.