WOUT’S KWEKERIJ
Welkom Nieuwsflits Producten Diversen Publicatie Fotoalbum Contact 

                       Nieuwsflits van de tuin


maandelijks nieuwsbulletin om u te informeren over de stand van zaken op de kwekerij


Eet met de seizoenen mee. De voorjaarsgewassen hebben plaats gemaakt voor de zomergewassen. Inmiddels gaan wij naar het volgend seizoen. De uien liggen te drogen: overdag naar buiten, ’s avonds naar binnen, boerenkool met als tussenplanting sla en andijvie hebben hun plaats ingenomen. Boerenkool en winterprei worden i.v.m. oogstspreiding in fases geplant. Derde planting winterprei is gister gebeurd, volgende week de laatste, alles in een grote anti-insectengaastunnel ter voorkoming van aantasting door de preivlieg, wat veel uitval voorkomt. De boerenkool voor augustus te planten geeft een oogst in de herfst, wanneer de vraag echter nog gering is.


De afgelopen warmere periode heeft niet tot echte problemen geleid, het gebruik van schaduwnetten , met wat extra aandacht in de vorm van gewas onderhoud en water geven waren  het gevolg. Plant- en zaaitijdstippen waren wel wat beperkter, maar zeker goed te doen. Nieuwe maan was afgelopen donderdag, dus zaaien kan voorlopig weer, al is voor een aantal gewassen de laatste zaaidatum voor dit jaar verstreken.


Alle aardappels zijn inmiddels gerooid, absoluut fytoftora vrij, het bewijs dat de zware chemie om deze reden geen noodzaak is. Wel vroeg  het gewas extra aandacht, met opbrengsten die lager zijn dan met het gebruik van de bladdodingsmiddelen en/ of koperoxychloride (wat binnen het bio-gecertificeerde gewoon is toegestaan). Langer laten groeien betekent meer kilo’s, maar met een toenemende kans op schimmels. Al met al zijn de aardappels een mooie vernieuwing op het aanbod geweest:  een mooi multifunctioneel aardappeltje met de eerste rooi toen zij nog uit IsraŽl kwamen. Met een kleine twee weken zullen zij weer ingekocht moeten worden.

Tweede helft van deze week naar zullen naar verwachting ook de eerste Opal pruim  aangeboden gaan worden, Japanse wijnbes is inmiddels volop oogstbaar, van de aalbes is afgelopen  week het laatste geoogst.


Twee weken heb ik voor de zekerheid toch weer spintroofmijtjes geÔntroduceerd, om problemen als vorig jaar te voorkomen.

Lieveheersbeesdjes doen aantoonbaar hun best spint en luis in toom te houden. Oorwormen helpen daar ook aan mee, dit jaar verwelkomt middels stro in hangende bloempotjes.

Gewasonderhoud maakt op dit moment de plant vitaal om tot ver in de herfst eigen  komkommers etc. te kunnen blijven leveren. Vakantie viert nog even hoogtij, uitstellen van de oogst van  vruchtgewassen is een uitdaging: het gewas toch voldoende generatief te houden, ondanks de het vele licht, de hogere temperaturen en alle verwijderde vruchtbeginsels. Met maatregelen als bladplukken, niet toppen, minder water geven etc. is de oogst wel wat uit te stellen.


De aardbeiplantjes zijn gestekt, als voorbereiding op het volgend jaar. Aardbei is mooi op gang en voldoet precies aan de vraaghoeveelheid.

Peul zal gerooid worden zodra er tijd is: de nabloei is geoogst. Oogst als doperwt is te bewerkelijk.

Mooie snij- en speerciebonen zijn  weer oogstbaar als buitenoogst.

Inmiddels zijn de cherrytomaat en de gewone ronde tomaat weer allemaal leverbaar van eigen planten.

De vijg en mini kiwi laten hun vruchtjes zien.


Afnemende daglengte is bepalend wat er nog buiten en absoluut alleen nog binnen geplant kan worden. Er is veel mogelijk, maar het heeft zijn grenzen.


De rupsen in de aardbeien hebben veel tijd gevraagd: elk blaadje moest omgedraaid en gecontroleerd worden, wat wel de oplossing blijkt te zijn.

Slakken vormen niet echt een probleem meer, af en toe wegvangen is voldoende. De egels, kikkers en salamanders doen hierin hun werk. Egels, overdag echt niet te vinden, na zon onder echter, zijn zij niet te missen.


Binnen de wereld van de aanbieders van ‘biologisch’ gaan de ketens de eigen gang. Pura Natura, Organic etc. , de teelt op substraat heeft m.i. niets met biologisch te maken: niet incidenteel, ook niet als proef.

Het is ongelooflijk met hoeveel positieve claims dit in de markt word gezet: er zit  immers ‘niets’ in (80 van de in de grond beschikbare 100 voedingselementen ontbreken door teelt los van de grond). Voor de farmacie een prima zaak. Naar buiten gebracht als onder meer indoor farming  (niet gecertificeerd biologisch, in dichte gebouwen  -zonder daglicht-  geteeld). De consument bepaald.


Twee weken geleden is in het huis aan huis blad De veldenkrant –zomereditie-weer een stukje verschenen over de Kwekerij, wat direct al meer interesse opleverde. Voor belangstellenden toch als bijlage toegevoegd.


Plastic verpakking:

Plastic in het milieu, plastic in de supermarkt etc, de consument bepaald.

Producten van Wout, zonder plastic verpakking uiteraard. Alle wel gebruikte verpakkingen (vnl. papier) komen in de regel retour, en worden na controle hergebruikt.


Inkoop groenten en fruit:

Het kleine beetje inkoop (ananas/ zuivel etc.) verloopt vnl. via Bio Noord, het nieuw opgerichte Inkoopcentrum, met weer wel lokale Passievolle  (ex-Zaaister) toeleveranciers en (ex-Zaaister) werknemers, t.g..v. de koude sanering van de Zaaister door overname van het  inkoopcentrum (Udea) van de  Ekoplaza’s: dubieuze kwaliteit en een eindeloos gesleep met de producten.

Het eigen product word weer aangevuld met diverse dagverse, Demeter producten, alle seizoensprodukten zelf opgehaald bij biologisch gecertificeerde collega-telers.


Voor de hobbykweker):

- plant boerenkool en winterprei: bijna laatste week.

- stek aardbei moet gebeurd zijn.

- zaai spinazie, radijs, sla, andijvie

- Behandeling courgette, komkommer en tomaat zoals uitgelegd tijdens aankoop. Bij hoge temperaturen: hou de lucht vochtig, geef water. Hygroscopische bloemetjes verwijderen. Zorg voor lucht en licht in het gewas.

  Gewasonderhoud bij voorkeur bij drogend weer. Top gewas zoals uitgelegd tijdens aankoop van de plant.

- hou worteldruk in de gaten van opgaande warme vruchtgewassen: ’s nachts warmte vast houden met een aangepast watergeven, planten moeten het zelf redden.  Voorkom gescheurde tomaten, mycosphaerella in de komkommer etc.

- oogst courgette, komkommer dagelijks

- hou opgaande gewassen open t.b.v. hardheid en opdrogen plant, blad pluk = generatieve actie.

- oogst pruim, verwijder en voer af alle aangetaste vruchten t.b.v. ziektes en div. insecten (suz. Vlieg)

- hou de grond zwart om de vogels de kans te geven  rups en slakken te vangen.

- vang wesp: plaats wespenvallen t.b.v. het fruit (zelf te maken middels plastic fles: hals in de fles, siroop, ophangen).

- rups in bes?: draai blaadjes om en verwijder, of spuit met waterstraal eraf (is goed succesvol, blijf herhalen)Bericht van de tuin:   week 32


Bestelmomenten (week 34):

Zuivel, speciale groenten en exoten- fruit-   :  voor dinsdagmorgen 9.00 uur.

Vlees                                                                      :  voor woensdag 22.00 uur, normaliter alles op voorraad.

Brood vers                                                            :  deze week diepgevroren aangeboden t.g.v. vakanties.

Droogwaar grootverpakking (korting 10 %)  :  voor maandag voor 22.00 uur, -week 35-


Bestellingen heel graag per mail door geven zoals u gewend bent.


Poos niet geweest? Altijd welkom uiteraard!

Wilt u elke week op de hoogte blijven van het aanbod? Laat het gewoon weten.


*  Volop Pruim

Zelfplukactie Opal

*  Diepvries Actie:

Rode biet 1,25/ kilo, minimum afname 2 kilo

snijboon        4,95/ kilo, minimum afname 2 kilo

spercieboon 4,95/ kilo, minimum afname 2 kilo


Basilicum grote bos/ 3,=©2012 Atelier CreaWorld. All rights reserved.