WOUT’S KWEKERIJ
Welkom Nieuwsflits Producten Diversen Publicatie Fotoalbum Contact 

                       Nieuwsflits van de tuin


2 wekelijks nieuwsbulletin om u te informeren over de stand van zaken op de kwekerij

De zon schijnt, water valt en de wind blaast de groei er in.

Alles komt met gang de grond uit.  Veel is inmiddels nieuw beschikbaar: o.m. eigen venkel, biet en chinese kool.

Boon, courgette, Komkommer, peul en tomaat laten hun bloemen zien. Het eerst oogstbare hiervan zal met een week of drie zo ver zijn. Aardbei toont haar eerste aardbeien.

 

Spinazie, wortels en pastinaak zijn  inmiddels t.b.v. oogstspreiding meerdere malen buiten gezaaid, eerst afgedekt met vliesdoek ter voorkoming van uitdroging van het kiempje, later vervangen door anti-insectengaas indien nodig. Diverse zaaisels met diverse soorten als risicospreiding, wat geen luxe is gebleken.

Aardbei en boon zijn gister geplant. Eerder was uiteraard de bedoeling, maar niet haalbaar qua tijd. Vandaag gaan de laatste eigen tomatenplanten geplant worden, mooie plant waar sterkte in zit. Courgette en pompoen, hopelijk vanavond. Warme gewassen als aubergine  (biol. inkoop) staan het fijn naar hun zin te hebben.

Vorige jaar gaf 7 mei de echte laatste nachtvorst te zien, normaliter is de vorst voor het komend teeltseizoen voorlopig gebeurd.

Voor de opkweek van de courgette- en pompoenplanten is dit jaar nagenoeg geen toegevoegde verwarming nodig geweest: de zon warmde de nieuw gebouwde groeiruimte op, waar ’s nachts nog knap profijt van is. De ca. 20 soorten tomatenplanten eigen kweek, zijn weer volop beschikbaar. Ideaal is zij onder een dakje buiten te planten, desnoods tegen een muur.

Spercieboon laagblijvend   in de tunnel geplant, laat haar bloemen zien. Een mini tunnel in de grote tunnel is tot nu toe een enkele keer nodig geweest. Bepalend is de nachttemperatuur in combinatie met actieve nachten (windstil/ uitstraling).

Tuinboon  staat in volle bloei, welke inmiddels gesteund is om knikken te voorkomen. Deels de koppen verwijderd van de eerste planting, t.b.v. wat oogstspreiding.

 

De winterprei komt mooi op, vraagt nog iets bescherming tegen de volle zon op dit moment. De zomerprei is inmiddels afgedekt met anti-insectengaas: vanaf half april wordt de prei(ui)vlieg weer actief, kan veel schade doen. De schaduwwerking van het gaas is tevens welkom. Ui onder antiinsektengaas zou beter zijn, maar kan niet uit kwa meerwerk. Dan maar een paar slechte uien tolereren.

Het  eerste courgetteplantje buiten  is, nu wij twee weken verder zijn, een plant geworden die respect afdwingt. Wat vorig jaar zeker een succes vormde.


Kiwi, pruim, vijg en walnoot  lijken tot nu toe wel van plan te zijn er een goed jaar van te maken: veel vruchtbeginsels zijn te zien.

De tijd van aandacht en water geven, de planning hoe dan ook aan te houden is weer aangebroken.

Slakken en emelten hebben zich weer aangediend, regelmatig met een zaklantaarn weg vangen dus.

 

Oesterzwammen van enting september leek echt afgelopen te zijn, deze week gaven zij toch weer een oogstje. Al met al een ruim drie maanden langere oogsttijd dan vorig jaar. Inmiddels gefaseerd weer nieuw opgezet, met naar verwachting eind derde week mei als eerste oogst. Om de oogst wat meer te kunnen spreiden is er weer een oesterzwammen ruimte bij gemaakt, daar de huidige nu volledig gebruikt word voor de opkweek van eigen plantmateriaal t.b.v. een gezond en betrouwbaar eindproduct. Bijkomend voordeel is dat het heel veel tijd scheelt: het is makkelijker onder controle te houden en er hoeft minder in huis opgekweekt te worden, minder gesjouw etc.

 

Meerjarige kruidenplanten: dit jaar iets minder assortiment, meer gericht op dat waar vraag naar is. Kruiden, bessenstruiken en biologische groenteplantjes (inkoop en eigen kweek) worden weer volop ter verkoop aangeboden.

 

Nieuwsbrief zal in fasen ingekort gaan worden: Verdere inkorting zal van de winter gebeuren als er weer tijd is, samen met een betere lay-out..

                                                                                                                                                                                 

Afzet via Boer en Buren in Assen  loopt mooi door.

Inkoop rechtsreeks bij de Bio (Dynamisch) Boer vandaan,  is absoluut een succes. E.e.a. veroorzaakt uit nood, t.g.v. de sanering van de Zaaister door overname van het  inkoopcentrum van de  Ekoplaza’s: absoluut dubieuze kwaliteit was het gevolg. Bio Noord heeft dit opgepakt en  is met succes dit nieuw opgerichte Inkoopcentrum begonnen, met weer wel Passievolle  (ex-Zaaister) toeleveranciers en (ex-Zaaister) werknemers, die wel staan voor hun (indien verkrijgbaar BD) Product. Een grote zorg minder ieder geval.


 

Ovenvers brood:

Deze week (20) ovenvers  aangeboden. Vers wordt hier om de week bezorgd in de nacht van donderdag op vrijdag.  Levering bij voorkeur op bestelling, voor keuze zie onder kopje brood. Dinsdagavond geef ik de bestelling door.

De gebruikte granen zijn zo veel mogelijk Hollands product (anders alleen Duitsland of Frankrijk, nooit: Oostbloklanden of Tsjernobylgebied -stralingsgebied-). 

Biologisch brood zonder E-nummers, glyfosaat etc. etc. , wordt  steeds beter,  mee genomen. Speltbroodje is speltbrood, dus geen 5% spelt met stiekem 95% goedkoop tarwe zoals elders gebruikelijk is, wat m.i. niets met eerlijk en gezondheid te maken heeft.  

 

Aanbod van vlees:

Omgeschakeld naar Boereninhetbos.

Nieuwe service: via Richard, de Boer in het  Bos, is het totale assortiment via Boereninhetbos te bestellen om het vervolgens hier op te kunnen halen. Er is zo makkelijk uit het totale aanbod te kiezen. Zie onder kopje vlees.

Nogmaals onze dieren zijn niet mais, soja gevoerd etc.!! Wel puur natuur, wat zij zelf bij elkaar gescharreld hebben.

 

Voor de hobbykweker:

- plaats gaas over wortel, ui, pastinaak, prei tegen wortel-, ui- en  preivlieg, zodra er echte blaadjes te zien zijn.

- Zaai  opgaande spercie- en snijboon, blad- en koolgewassen, etc.

- Zaai buiten: voor gekiemde spinazie evt. onder doek, pastinaak, wortel, radijs, bosui, etc.

- Plant buiten: Aardbei,  Andijvie, sla, biet, venkel, pakchoi, chinese kool, prei, peul, tomaat en (laatste week) tuinboon.

- Plant courgette en pompoen,  schuin in gewenste groeirichting,

- lijd peul, steun –als nodig- tuinboon.

- steun pruim indien nodig

- wied onkruid, blijf het voor! Zeker om het slakken lastig en de vogels makkelijk te maken. Hou de grond los en open: wortels ademen ook graag mee.

- vang slak, emelte met zaklantaarn voor slapen gaan. Plaats wespenvallen indien nodig.

 

! Bedenk bij alles: respecteer de structuur van de grond (loop op plankjes)en vorst kan terug komen tot aan half mei, hou alles afdekbaar tegen vorst en zon. Voorkom absoluut uitdroging: aandacht = belangrijk..

Vorig jaar hebben wij op 7 mei nog echte nachtvorst gehad.

i.v.m. droogte: is het handig alles in een kuiltje (minidijkjes) te planten.

2012 Atelier CreaWorld. All rights reserved.

Bericht van de tuin: