WOUT’S KWEKERIJ
Welkom Nieuwsflits Producten Diversen Publicatie Fotoalbum Contact 

                       Nieuwsflits van de tuin


2 wekelijks nieuwsbulletin om u te informeren over de stand van zaken op de kwekerij


Normaliter is tweede helft september tekenend voor de start naar de winter toe. Tot nu toe geeft oktober een onverwachte groeispurt: aardbeien bloeien weer, komkommer staat er bij alsof het zomer is. Broedende vogels zijn  al gesignaleerd. Echte nachtvorst lijkt zich nog niet aan te dienen.


Mini kiwi heeft vorige week haar eerste oogstbare kiwi’s gegeven, er zit heel veel aan te komen. Daarentegen is het voor de vijg onderhand afgelopen, met een ongekend grote oogst dit jaar.

Courgette buiten staan in dubio, de een houdt het voor gezien, de ander profiteert van de hoge dag temperaturen.

Paprika heeft alle  warmte nodig om op kleur te komen, groen is nou eenmaal minder gewenst dan rood.

Vanaf deze week is de winterpostelein, buiten gezaaid in de verkoop, zeker mooi.

De eerste verse oesterzwam zal  hopelijk met een week of 4 geoogst kunnen worden


Basilicum gaf ik weer een kans, het is toch echt te koud voor serieuze hergroei. Enkele planten zijn aangehouden voor de herkansing, even afwachten nog.

Inmiddels zijn nagenoeg alle walnoten wel gevallen, met het mooi drogend weertje zullen ze goed bewaarbaar zijn. Dit jaar met netten onder de bomen, wat veel zoekerij scheelde. Vorig jaar werden er nogal wat voor eigen gebruik mee genomen door vogels en eekhoorns, wat dit jaar mee viel. Walnoot en vijg  zijn inmiddels gesnoeid, wat mogelijk is zolang het blad nog vol aanwezig is.

Pompoen is inmiddels nagenoeg afgeoogst, mits goed gedroogd en juist geoogst, zijn ze tot na de winter houdbaar.


Prei staat er mooi bij,  de eerste boerenkool is verkocht. Rupsen regelmatig na te lopen, voorkomt veel vreterij.


Gister is de een na laatste  planting van andijvie en sla de grond in gegaan, deels in de open tunnel, deels in de gesloten tunnel. Vorst = uitdroging, waarin een tunnel in principe voldoende bescherming geeft. De laatste planting zal met twee weken gebeuren op de ruimte die dan beschikbaar komt door rooi van de eerste cherrytomaten.

Om het bodemleven te voeden worden de leeg gekomen veldjes alvast voorzien van de eerst gevallen blaadjes en het eigen groen’afval’. Wormen en o.a. torretjes doen de rest.

Zaad van diverse gewassen is geoogst en gedroogd, klaar voor volgend jaar.

Tunnels wassen, onderhoud opstanden en singel staan binnenkort weer op het programma. De eerste meerjarige kruiden zijn opgepot, klaar voor het voorjaar.

                   

Het kleine beetje inkoop (ananas/ zuivel etc.) verloopt op dit moment vnl via Bio Noord, het nieuw opgerichte Inkoopcentrum. Bio Noord met weer wel lokale Passievolle  (ex-Zaaister) toeleveranciers en (ex-Zaaister) werknemers, die absoluut wel staan voor hun (indien verkrijgbaar BD) Product. Weer wel lokaal en weer wel kloppend. E.e.a.  t.g..v. de sanering van de Zaaister door overname van het  inkoopcentrum (udea) van de  Ekoplaza’s: absoluut dubieuze en ondermaatse kwaliteit was het gevolg.

 

Glyfosaat inname staat weer in de belangstelling. Gevolgen zijn overal bevestigend waar te nemen.  De consument bepaald. Verhaaltje is te vinden op ahealthylife.nl.

 

Boer en buur is opgeheven, opgestart als BioLowCo. Het streven (lokaal voor lokaal) is ok. Voor afhaal van div. lokale producten op zaterdag een handig alternatief: duurzaamheidscentrum Assen. Bestellen : paar dagen van te voren.

 

Ovenvers brood:

Deze week (42) ovenvers uit de vriezer aangeboden. Vers wordt hier om de week bezorgd in de nacht van donderdag op vrijdag.  Levering bij voorkeur op bestelling, voor keuze zie onder kopje brood. Dinsdagavond geef ik de bestelling door.

De gebruikte granen zijn zo veel mogelijk Hollands product (anders alleen Duitsland of Frankrijk, nooit: Oostbloklanden of Tsjernobylgebied -stralingsgebied-). 

Biologisch brood zonder E-nummers, glyfosaat etc. etc. , wordt  steeds beter,  mee genomen. Speltbroodje is speltbrood, dus geen 5% spelt met stiekem 95% goedkoop tarwe zoals elders gebruikelijk is, wat m.i. niets met eerlijke en gezonde voeding te maken heeft.  

 

Aanbod van vlees:

Meer dan alleen maar biologisch vlees: puur natuur uit de directe omgeving zonder allerlei uitzonderingen: Boereninhetbos.

Deze dieren hebben geen mais en  soja te eten gekregen!  Eten wat zij zelf bij elkaar gescharreld hebben, hier in de bossen rond Appelscha en Smilde.

 

Voor de hobbykweker):

- te lage nachttemperatuur kan nog iets gecompenseerd worden met voldoende etmaaltemperatuur.

- licht neemt snel af:  benut elk sprietje licht: was tunnels, hou gewas open, pluk blad, verwijder onkruid etc.

- pluk blad tomaat, komkommer, aubergine en paprika. Verwijder kop zo ie zo. Stengels in het licht houden! Hou luchtcirculatie, benut    al het licht.

- verwijder een deel vruchtbeginsels opgaande vruchtgewassen: kijk gewas aan.

- komkommer: 1 vrucht per 4 bladeren is echt het maximum, zonder kunstmatige ingrepen.

- geaborteerde vruchtjes (energie verspilling voor de plant) en luis is absoluut niet nodig: geef het aandacht.

- oogst courget z.s.m. als zij voldoende de maat hebben, breek de bloemen zo snel mogelijk van de vrucht af om vruchtrot voor te zijn.    Vruchten niet in logische volgorde ontwikkelend: verwijderen.

- stel waterafvoer veilig

- start met voeding van het bodemleven op de vrij gekomen veldjes: boomblaadjes, gewasresten etc.. Wormen trekken het de grond in.

 - zaai spinazie in tunnel/ kas.  (voorkom uitdroging in de eerste dagen)

Bericht van de tuin:   week 42Deze week:

Bestelmomenten :

zuivel , speciale groenten en exoten- fruit: elke week voor dinsdagmorgen 9.00 uur.

brood vers: voor dinsdagavond 23.00 uur, week 42, volgende week

droogwaar grootverpakking (korting 10 %): voor maandagavond 23.00 uur, week 42, volgende week.

   

Actie

Nieuw Zeelandse Spinazie  2,00/ kilo

Er is weer plaats voor stalling van uw caravan, vaste standplaats, camera beveiliging, etc.

34,50/ strekkende meter/ jaar

Boedelopslag 350,-/ jaar  ca. 14 M3


Poos niet geweest? Welkom uiteraard!

2012 Atelier CreaWorld. All rights reserved.