WOUT’S KWEKERIJ
Welkom Nieuwsflits Producten Diversen Publicatie Fotoalbum Contact 

                       Nieuwsflits van de tuin


2 wekelijks nieuwsbulletin om u te informeren over de stand van zaken op de kwekerij

1a Bericht van de tuin:


Het  eerste is deze week gezaaid: peul, radijs, tuinboon, bijzondere soortjes paprika en peper. Het seizoen is weer begonnen.

De tunnels worden weer klaar gemaakt, alle paadjes en veldjes weer genummerd t.b.v. de rotatie van de gewassen.


De eerste spinazie is  drie  weken geleden gezaaid, een gokje, maar zou het met wat aandacht wel redden. Inmiddels even wat later, de 7 C vorst is er over heen geweest, valt bijzonder mee hoe zij zich herstellen en ontwikkelen.

Oesterzwammen hebben zich tot nu toe goed gehouden, met nog steeds een gepaste wekelijkse opbrengst. Houden zich dit jaar beter dan voorheen.

Boerenkool en palmkool zijn inmiddels afgeoogst, het echte mooie was er eigenlijk al wel af. Komt mooi uit zo. De Russische boerenkool heb ik na 3 jaar weer geprobeerd, was helaas nog steeds geen interesse voor.

Boswortel en pastinaak zijn nu toch echt op. Schorseneer is nog even aan te bieden van eigen teelt.

Prei vers is deze week voor het laatst aan te bieden: mooi maar klein. Afgedekt tijdens het vriezen, om ernstige uitdroging te voorkomen. Vorstschade is in de regel eerder een gevolg van droogte dan de vorst zelf. Het gewas ontdooid, de wortels hebben geen capaciteit tgv de vorst, plantje heeft het ernstig moeilijk aanwezig te blijven. Volgend jaar zal deze serie een twee weken eerder geplant gaan worden, om iets langer te  kunnen blijven leveren.


De houtwal, welke wel zorg en aandacht vraagt, vormt de ideale plaats voor de overwintering van de luis, het lieveheersbeestje, de gaasvlieg, de salamander en zo veel meer. Het onderhoud hiervan is de helft afgerond, verder ontbreekt de tijd, volgend jaar in de herkansing.

Een tunnel zal van extra bogen worden voorzien, om hem wat stormbestendiger te maken, waardoor deze niet elke jaar weer opnieuw afgebroken en opgebouwd hoeft te worden. Scheelt zo weer een halve dag werk.


Sinds vorige week loopt de levering van het zuivel, en een kleine aanvulling van het groenten-en fruitaanbod via Bio Noord in Leek. De passievolle ex-medewerkers van de Zaaister, welke ten onder gegaan is t.g.v. de supermarkten. Levering van uitgeknepen bio producten, ik pas er voor ze te verkopen. .uit.   Evenzo voor het eindeloze gesleep met de producten het hele land door. Gewoon levering van producten uit onze regio geeft (m.i.) het minste milieuschade.  Bio Noord gaat voor de wel passie- en gewetensvolle kwekers, leverend onder het  Demeter (en Biologisch uiteraard) keurmerklabel. Een certificering die bestrijdingsmiddelen en kunstmest etc. gewoon niet toestaat.


Aardappels, ui en veel meer van de eigen Demeter en EKO boer zijn weer leverbaar. Deze boer levert ook het speltmeel voor de hier aangeboden broden.


Naast het koe, varken en schaap is nu ook de kip vervangen door een passievolle boer met Natuurkippen, dus zonder enige vorm van antibiotica. Ook dit niet passend in het systeem, dus niet gecertificeerd.  Polderhoen bio kip er uit, Kromhoekster Natuurkip opgegroeid in Leek er in. T.g.v. omschakeling leverancier, is divers vlees weer wat goedkoper geworden.


Verder is de marktkraam afgerond, zal vanwege tijdgebrek een verrassing zijn wanneer te gaan gebruiken.  Een afweging die slecht te maken is. Een dagdeel kan niet gemist worden.

In de  Nieuwsbrief wil ik een bestelformulier  op gaan nemen, kost hoe dan ook veel meer tijd, maar zal naar verwachting wel een aanvulling zijn. Zodra er tijd is, word er aan gewerkt.


Afzet via Boer en Buren in Assen  loopt gestaag door.


Vruchtgewassen gelabeld als biologisch afkomstig uit Denemarken, Italie, Polen, Slovenie, Zweden en VS, zijn toegestaan op substraat geteeld te worden (als Organic aangeboden) - los van de grond-, voegt aan gezondheid weinig toe. Voor Pura Natura uiteraard hetzelfde verhaal. Hier niet aangeboden, indien gewenst: wel bij de Supermarkt verkrijgbaar.


Voor wie het wel weten wil: zie onder kopje 14.


Ovenvers brood volgende week weer:

Deze week (8) weer ovenvers uit de vriezer aangeboden. Vers wordt hier om de week bezorgd in de nacht van donderdag op vrijdag. Levering bij voorkeur op bestelling, voor keuze mail mij. Dit brood is vrij van antiklontermiddel, E nummers, glyfosaat en vrij van toegevoegde suiker. Dinsdagavond geef ik de bestelling door.

De gebruikte granen zijn zo veel mogelijk Hollands product (anders alleen Frankrijk, nooit: Oostbloklanden of Tsjernobylgebied -stralingsgebied-). 

Biologisch brood zonder meel uit Verweggistan/ voormalige Tsjernobyl-gebieden, stiekeme E-nummers, glyfosaat etc. etc. , wordt  steeds beter,  mee genomen. Veel vindt op bestelling haar weg. Speltbroodje is speltbrood, dus geen 5% spelt met stiekem 95% goedkoop tarwe zoals in de supermarkten gebruikelijk is, wat m.i. niets met eerlijk en gezondheid te maken heeft.  


Aanbod van vlees:

Omgeschakeld naar Boereninhetbos

Reden: om onderstaande toch te kunnen blijven garanderen (lokaal = lokaal, bosvarken = bosvarken etc., natuurkoe = natuurkoe, natuurkip = natuurkip).

Bosvarken = bosvarken en niet  bij de boer vandaan! De herkomst van het vee, en meer waar ik niet mee leven kan: de Woeste grond er uit,  het Bosvee erin (boereninhetbos.nl). Richard van Pelt, de Wel Passievolle Boer,  is uit de Woeste Grond gestapt en is samen met zijn idealen verder gegaan met zijn nieuw opgezette: boereninhetbos.nl. De Vrije Natuurkip zonder certificaat met Wel Passievolle  Lokale Boer, heeft hier inmiddels met succes zijn intrede gedaan.

Aan de Eekhoutswijk lopen enkele kuddes van Richard, de Boer in het grote Bos.


Voor de hobbykweker:

Zaai (warm):

- peul, tuinboon. Spercieboon nog even wachten.

- aubergine, paprika en  peper. Tomaat is onhandig nu al te zaaien, maar kan wel.

Spinazie beschermd (tunnel/ kas/ vliesdoek), is te proberen. Kan nachtvorst hebben. Voorkom uitdroging!. Zaai met groeizaam weer.2012 Atelier CreaWorld. All rights reserved.