WOUT’S KWEKERIJ
Welkom Nieuwsflits Producten Diversen Publicatie Fotoalbum Contact 

                       Nieuwsflits van de tuin


maandelijks nieuwsbulletin om u te informeren over de stand van zaken op de kwekerij


Sinterklaas is terug naar Spanje en de Kerstman zit er aan te komen.

Inmiddels zijn alle aardbei-, fruit- en kruidenplanten weer winterklaar gemaakt. Kerst hoort wit te zijn, echter diverse werkzaamheden vragen hier nog even uitstel om: het kruidenveld wat nog opgerooid moet worden etc. Voor de natuur is het echter niet verkeerd een echte koude periode teontvangen. Diverse eitjes van lastige insecten, het mooi stuk vriezen van de grond zijn wat voordelen. Voordat we het weten is de lente weer aangebroken: met minder dan 2 weken worden de dagen weer langer.


Het toppen van de windsingel, het spoelen van de drainslangen,  herstel diverse opstanden, volgt als er tijd is, wat ook tijdens de echte winter kan gebeuren.

Qua bemesting is de eerste grote slag weer gemaakt: de wormen trekken de verzamelde boomblaadjes de grond in, voeding van het bodemleven, welke vervolgens zorgen voor de plant opneembare voeding. Dit jaar aangevuld met rijkelijke eigen compost, waardoor  grondbewerking  merendeels achterwege kan blijven.


De teeltplanning staat weer voor de deur, met lichte aanpassingen, alles klant gestuurd. Suggesties zijn weer welkom.

Kruidenplanten zijn dit jaar minder mee genomen, wat ruimte maakt voor meer eigen product. De eigen vroege aardappels van dit jaar die leverbaar waren wanneer zij overal uit Israel e.d. aangeboden werden, zal zeker herhaald worden: wel bewerkelijk, echter qua milieubelasting  en teeltdaging een mooie combinatie. Voor zoete bataat uit U.S.A. en uit Spanje geld het zelfde. Eigen bataat was zeker een succes.

Sinds enkele maanden heb ik ook Yacon, van Wout uit Emmen (leeuweriksveld) aangeboden, een absoluut succes. Een product van origine uit Peru afkomstig, met voldoende aandacht is het hier ook te kweken, een soort appel/peer/meloen in knolvorm.

Wortels worden inmiddels uit ItaliŽ aangeboden, bij Wout echter, nog steeds gewoon eigen teelt. Spinazie is helaas uitverkocht, volgend jaar  zal er meer van gezaaid worden. Oogst van het eerst volgende veldje zal rond 3e week januari worden.

De pas geplantte diverse blad gewassen als pakchoi en sla ontwikkelen zich niet snel maar wel degelijk. Goed voor oogst begin van het voorjaar.

Paprika in de open tunnel lijkt onverslijtbaar, 6 C vorst hebben zij gewoon overleeft, het gevolg van de eigen opkweek: zaadje is hier geboren.


Oesterzwam komt door de lagere temperaturen weer beetje bij beetje los, een mooi smaakvol paddenstoeltje.

Boerenkool is voorlopig nog voldoende leverbaar. Dit jaar echter minder stuks  t.g.v. de mol die die het boerenkool-zaaiveldje op zijn kop zette. Wintergroenten als diverse soorten kool en meer komen weer zo veel mogelijk bij de eigen boeren met passie voor hun producten en de natuur vandaan: Eko en Demeter gecertificeerd, al met al mooi kloppend en vertrouwd.

Eten met de seizoenen mee, bij voorkeur lokaal product (dus hier uit de buurt vandaan), leeft meer en meer. In het belang van de eigen gezondheid en het milieu.


Biologisch Dynamisch zou de minimale norm moeten zijn ter beperking stikstofuitstoot: vrij van kunstmest, megastallen, bestrijdingsmiddel , inferieur voer, etc. Boeren worden tegen elkaar uitgespeeld, supermarktvoeding mag gewoon niets kosten. De Boer word gedwongen.


13 december is er een kerstmarktje in Beilen, waar ik ’s avonds voor de PR aanwezig zal zijn.


Naast de groenten en fruit loopt ook het droogwaar gewoon door, met als hoofdleverancier De Nieuwe Band in Marum. Producten tegen minimale kosten, bewust geproduceerd middels uitbuiting van de arbeiders en hun vrouwen, zult u hier niet aantreffen. Platgebrand oerwoud t.b.v. goedkope kokosolie, tomaten in blik voor een paar centen aan te bieden zoals in de Supersupermarkt, ik kan het niet, sorry, sorry. U bent hier dus iets duurder uit. Radar maakte het allemaal weer zo duidelijk.

Greenwashed  ‘bio’  en smartfresh vergast fruit  (t.b.v. verlenging levensduur fruit wat desastreus voor waterorganismen is en waarvan de effecten op de mens stil gehouden worden)  idemdito, wel in de supermarkten te krijgen.  Alles wat hier weggaat moet gewoon kloppen, des te meer een stimulans het sortiment aan te vullen met producten van de Eigen Boeren.

MSC -gecertificeerd-visje: gaat direct ten koste van de ambachtelijke visserij, de kleine vissers die er met hun gezin van leven moeten, overleven dit nauwelijks. MSC werkt vnl. samen met Multinationals en Supersupermarkten =  gewoon de doodsteek voor de kleine visserij, compleet met Bijvangst, ecologische vernietiging van de zeebodem, mede drijvend op subsidies betaald door de werkende medemens, wat overbevissing garandeert. MSC vis wordt derhalve hier niet aangeboden. Fish 4 Ever = het eerlijke alternatief.


Qua afzet blijft het afhalen van complete bestelling toenemen: gegarandeerde levering van alles en snel af te handelen indien gewenst. Mits in overleg zijn de openingstijden derhalve minder van belang.

Door verhuizing van een enkel bezorgadres is er wat ruimte op donderdagavond ontstaan.Plastic verpakking:

Plastic in het milieu, plastic in de supermarkt etc, de consument laat zien wat gewenst is.

Producten van Wout, zonder plastic verpakking uiteraard. Alle wel gebruikte verpakkingen (vnl. papier) komen in de regel retour, en worden na controle hergebruikt.


Voor de hobbykweker):

- controleer geoogste bewaarproducten (kool/ pompoen/ fruit)

- gebruik alle gevallen blaadjes als voeding voor het bodemleven.

- verwijder lastig wortelonkruid als brandnetels en varkensgras.

- snoei windhaag

- maak teeltplanning: afwisseling van de diverse gewassen  over de beschikbare grond.

- bestellen biologisch opgekweekte warme opgaande gewassen voor voorjaar 2020 is weer mogelijk.


Bericht van de tuin:   week 50


Bestelmomenten (week 50)

Zuivel, speciale groenten en exoten- fruit-    :  voor dinsdagmorgen 9.00 uur.

Vlees                                                                      :  voor woensdag 22.00 uur, normaliter alles op voorraad.

Brood vers                                                            :  deze week dagvers aangeboden

Droogwaar grootverpakking (korting 10 %)  :  begin januari 2020 weer


Bestellingen heel graag per mail door geven zoals u gewend bent.


Bezorging elke donderdagavond in:

Smilde, Bovensmilde, Assen, Ekehaar, Beilen en Hijken. Indien gewenst mogelijk

Westerbork staat op de wensenlijst voor woensdagavond bij voldoende adressenACTIE:

Pompoen –Wout- vanaf 2 kilo 20 % korting.

Handappel klasse 2 –Eigen Boer- :  1,99/ kilo.

Goudrenetten –Eigen Boer- : 1,99/ kilo

Witlof –Eigen Boer- : 4,-/kilo


Poos niet geweest? Altijd welkom uiteraard!

Wilt u elke week op de hoogte blijven van het aanbod? Laat het gewoon weten.

©2012 Atelier CreaWorld. All rights reserved.