WOUT’S KWEKERIJ
Welkom Nieuwsflits Producten Diversen Publicatie Fotoalbum Contact 

                       Nieuwsflits van de tuin


maandelijks nieuwsbulletin om u te informeren over de stand van zaken op de kwekerij


Afgelopen week, een winderig weekje, hopelijk deze week wat meer  plantbaar weer met een zonnetje.

Peul, tuinboon, sperzieboon, snijbiet, het wil allemaal de grond in, het wachten is op wat vriendelijker weer.

De bessen-en kruidenplanten lopen alweer uit, de eerste worden deze week weer aangeboden.

Spinazie, in de kas gezaaid, staat mooi boven, buiten in november gezaaid, zal volgende week oogstbaar zijn.

Winterpostelein, worteltjes vers, en prei zijn voorlopig nog leverbaar van eigen tuin.

Oesterzwam, afgelopen week weer aangeboden, de eerste oogst, maar zeker heel mooi. Mycelium heeft in de loods overwinterd, met een mooie vroege oogst als resultaat. Afgelopen week is er veel weg gegaan, komende week vermoedelijk even als laatste, daarna is een korte rustperiode nodig.

Kortom, veel gezaaid, het eerste geplant, het nieuwe seizoen met weer veel eigen product  komt er aan.


Eigen basilicum, boon, broccoli, pompoen en tomaten, gerijpt onder Hollandse zon zijn nog volop leverbaar vanuit de vriezer (soep, saus etc.). Als eerste is de paprika inmiddels uitverkocht.


Aardbeiplanten laten hun eerste nieuwe blaadjes zien, er begint weer gang in te komen.

Aubergine, kool, paprika, peper, tomaat en de tweede serie peul zijn gezaaid: opkweek warm, het eerste moet deze week opgepot gaan worden.

Aardappels zijn geplant, hopende zij te kunnen oogsten als de eerste nieuwe aardappels uit IsraŽl aangeboden gaan worden. Ontwikkelen zich tot nu toe heel mooi.

Vandaag gaan de kruiden, Nieuw Zeelandse spinazie  en een beetje perkgoed  gezaaid worden, mits het weer het toelaat. Opkweek verder in de tunnel.

Paprika- en o.m. komkommerplanten zijn bij de plantenkweker besteld:  vnl. voor eigen gebruik, een klein deel voor de particulier (de eersten zijn alweer gereserveerd).

Gister de eerste appelbomen gerooid: appeltjes aan te bieden waar geen vraag naar is, kan eigenlijk niet meer. Zij worden vervangen door Giessen Wildemannetjes –stoofpeer-, zonder chemie  zeer goed te doen.


Bemesting:

Het land is inmiddels bemest en merendeels met de hand gespit. Voor het behoud van het bodemleven heeft met de hand spitten toch echt de voorkeur. Bemesting vind plaats door een mix van eigen compost en mest van diverse hobbykwekers (konijn, cavia, schaap, geit, paard) om de input van antibiotica in de grond zo veel mogelijk te vermijden. Inmiddels toch wel bekend verondersteld: de onbalans binnen de reguliere voeding door de eenzijdige  bemesting middels kunstmest, met aantoonbare resultaten als o.m.  osteoporose, dient absoluut vermeden te worden. Eenmaal per jaar een natuurlijke bemesting aan de grond geeft vitale producten voor een vitale gezonde voeding.

Antibiotica is binnen  het biologische helaas niet verboden, wat tevens de reden is geen biologisch gecertificeerd vlees aan te willen bieden, men komt hier voor de gezondheid.


Plastic verpakking:

Plastic in het milieu, plastic in de supermarkt etc, de consument bepaald. Producten van Wout, zonder plastic verpakking uiteraard. Alle wel gebruikte verpakkingen (vnl. papier) komen in de regel retour, en worden na controle hergebruikt.

De teelt van gangbare groenten en fruit is weer uit onderzoek naar voren gekomen, is desastreus voor het milieu, absoluut zeer ver weg van duurzaam: het eindeloos gesleep met de input, de residuen van de bestrijdingsmiddelen in het drinkwater voor zo ver zij nog te verwijderen zijn, het kweken onder lamplicht, teelt op plastic, de absurde hoeveelheid energie t.b.v. de teelt in verwarmde kassen, etc. De consument kiest t.b.v. het milieu en zijn gezondheid.


Ingezonden stukje door klant:

Wie de richtlijn van het Voedingscentrum volgt, krijgt dagelijks 20 bestrijdingsmiddelen binnen:

Het RIVM heeft onderzocht wat de effecten zijn van blootstelling aan mengsels van bestrijdingsmiddelen. De resultaten blijven voorlopig geheim.

Wie de adviezen volgt van het Voedingscentrum en voldoende groenten en fruit eet, krijgt dagelijks ongeveer twintig verschillende bestrijdingsmiddelen binnen. Dat blijkt na een analyse van de cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NWVA) die Trouw heeft uitgevoerd. Vorige week bleek al dat op aardbeien de meeste bestrijdingsmiddelen zijn te vinden..

Ontbijten met een appel en een peer is volgens de cijfers van de NVWA goed voor gemiddeld zes bestrijdingsmiddelen. Daar komen tijdens een lunch van sla en tomaten twee stoffen bij. Als 's avonds spruiten en aardappels op het bord liggen en het toetje bestaat uit aardbeien, komen daar nog eens twaalf chemische middelen bij.

Dat is niet gevaarlijk, stelt de NVWA. Maar de voedselautoriteit krijgt van diverse deskundigen kritiek op die houding. De NVWA kan volgens hen niet weten of de gezondheid in gevaar is omdat die beoordeling gestaafd is op verouderde criteria.

Steekproefsgewijs:  De voedselautoriteit meet steekproefsgewijs alle op voedsel aanwezige bestrijdingsmiddelen, maar kijkt niet naar de stapeleffecten. Als dat wel het geval zou zijn, worden bijvoorbeeld alle stoffen die op de lever kunnen werken bij elkaar opgeteld.   Bron: Trouw digitaal. Het hele verhaal kan ik u desgewenst doorsturen.


Binnen de wereld van zaadleveranciers heeft Syngenta weer geprobeerd, op in Chili en Peru in de natuur voorkomende tomaten soorten, patent aan te vragen. Gelukkig is het even afgewezen. Voortbrengsels van hun zijn gewoon in de supermarkt te koop.


Inkoop groenten en fruit:

Het kleine beetje inkoop (ananas/ zuivel etc.) verloopt vnl. via Bio Noord, het nieuw opgerichte Inkoopcentrum, met weer wel lokale Passievolle  (ex-Zaaister) toeleveranciers en (ex-Zaaister) werknemers, t.g..v. de koude sanering van de Zaaister door overname van het  inkoopcentrum (Udea) van de  Ekoplaza’s: dubieuze kwaliteit en een eindeloos gesleep met de producten.

Het eigen product word weer aangevuld met diverse dagverse, Demeter producten, alle seizoensprodukten zelf opgehaald bij collega-telers.


Voor de hobbykweker):

- komende week zaai verwarmd: bladgewassen, prei en kolen, voor teelt onder doek buiten.

- plant bij geschikt weer: bosui, peul, sjalot, tuinboon. Gebruik planken om over de grond te lopen!

!!  Grond niet frezen: alleen grof harken, machines smeren de grond dicht, en verruÔneren het bodemleven in de huidige situatie!

- plantui kan de grond in, beter even wachten i.v.m. koude die nog komen kan, wat veel bloeiers kan geven.

- zaai bij mooi weer radijs, schorseneer. Nb gebruik vliesdoek.

- hou kiemvermogen van de zaden in het oog: ui, pastinaak, schorseneer, wortel  in de regel 1 jaar; paprika, prei, peul, tomaat 2 jaar; sla, spinazie, andijvie, kool en biet 3 jaar.

   Het meest kiemkrachtigste blijft het zelf gewonnen zaad.

- geef winterplantingen in tunnel/kas water: vorst = uitdroging.

- wees zuinig op de structuur van de grond, spaar en voedt het bodemleven: spitten en bemesten moet gebeurd zijn. Mest zonder antibiotica heeft de voor keur.

- plaats gewasondersteuning voor peul en opgaande bonen.

Bericht van de tuin:   week 12


Bestelmomenten (week 13):

Zuivel, speciale groenten en exoten- fruit- :  voor dinsdagmorgen 9.00 uur.

Vlees                                                                          :  elke week donderdag 23.00 uur, normaliter alles op voorraad.

Brood vers                                                                :  voor dinsdagavond   23.00 uur, deze week vers

Droogwaar grootverpakking (korting 10 %) :  voor maandagavond 23.00 uur, week 14 of 15


Actie (op=op):

Aardpeer 1,50/ pond


Poos niet geweest? Altijd welkom uiteraard!

©2012 Atelier CreaWorld. All rights reserved.