WOUT’S KWEKERIJ
Welkom Nieuwsflits Producten Diversen Publicatie Fotoalbum Contact 

                       Nieuwsflits van de tuin


maandelijks nieuwsbulletin om u te informeren over de stand van zaken op de kwekerij


Alles staat mooi te groeien.


Peul en boon, al enkele weken leverbaar uit de tunnel, komen onderhand ook weer buiten vandaan.

Inmiddels is het overgrote deel weer eigen product. Dit jaar voor het eerst ook vroege eigen Spitskool, een absoluut succes.

Aardappels heb ik bij proef gerooid, beginnen redelijk aan de maat te komen. Indien gewenst zijn zij beschikbaar.

Prei 2 weken geleden de laatste geoogst van planting vorig jaar, afgelopen week iets in moeten kopen, naar verwachting volgende week weer de eerste eigen van de nieuwe planting.

De komkommers groeien gestaag, mini en groot zijn beiden weer volop leverbaar.

Aardbei komt mooi op gang met een regelmatige oogst. De rupsen zullen dit jaar weer veel tijd vergen: elk blaadje moet omgedraaid en gecontroleerd worden. ….als er iemand tijd over heeft, welkom.

Tomaat, paprika en aubergine nemen wat meer tijd, maar zijn in wording. De vruchten zitten er mooi aan, nu de uitgroei nog.


Oesterzwam dit jaar voor het eerst van eigen gekweekt mycelium, lijkt goed te gaan.  Vandaag word er weer een nieuwe enting gemaakt voor oogst in het najaar.


Onkruid, slakkenvang en veel gewasverzorging nemen nu het meren deel van de nog beschikbare tijd.

Planten van aubergine, courgette-, paprika, pompoen en o.m. tomaat zijn nog beschikbaar voor de verkoop. Pompoen- en courgetteplanten kunnen een paar slakken hebben.


Prei, kool en wortel zijn inmiddels weer afgedekt met insectengaas, om de rupsen, kool- en preivliegen geen kans te geven. Het is wat bewerkelijk, maar functioneert zeker goed.

Tuinbonen zijn getopt en door een touwtje weer beschermd tegen het omvallen voor als de bonen te zwaar worden. Tsja de eerste slakkenlegers zijn weer aangetroffen, de afgelopen week weer volop wegvangen, wat de komende maand een hoop ongewenste vreterij scheelt. Even consequent weghalen, enkele uren na zon onder werkt altijd. Het is altijd weer fascinerend te zien wat er ’s nachts aan leven op de grond gebeurd: emelten, wormen, torretjes, padden, salamanders, etc.


De vijg en mini kiwi laten hun knoppen zien, de overwinterde vruchtjes van de vijg zien er goed uit, de mini kiwi zal er zeker ook komen.

De pruimenbomen hangen weer tjok vol, wat ondersteuning van de  takken absoluut noodzakelijk maakt. Voor zover mogelijk heb ik de vruchtbeginsels uitgedund.

Bessen-, groenten- en kruidenplanten worden weer volop aangeboden. Voor het totale plantenaanbod verwijs ik naar de bijlage.


Eigen basilicum, boon, broccoli, peterselie, pompoen en tomaten, gerijpt onder Hollandse zon zijn nog leverbaar vanuit de vriezer (soep, saus etc.).

Gezien de drukte, is een gemotiveerde extra vrijwilliger welkom voor het komend seizoen.


De onderneming is een niet parasiterende onderneming, dus niet middels allerlei subsidies  in stand gehouden, opgebracht door de werkende medemens. Ook de milieubelasting dient tot een absoluut minimum beperkt te worden:  meer dan alle benodigde stroom word hier zelf opgewekt middels zonnepanelen. Vanaf april echter knappe problemen gehad met de te leveren stroom t.g.v. ‘netspanning problemen’. De maximum te leveren 247 volt is nooit een probleem geweest, tegenwoordig is de netspanning  opgevoerd naar meer dan 250 v, waardoor omvormers welke meer dan 10 jaar geleden geproduceerd zijn, bij volle zon op storing gaan. Mij heeft het veel bel- en  speurwerk gekost, tevens de niet afgenomen stroom uiteraard, de oplossing is simpel: update de omvormer.Plastic verpakking:

Plastic in het milieu, plastic in de supermarkt etc, de consument bepaald.

Producten van Wout, zonder plastic verpakking uiteraard. Alle wel gebruikte verpakkingen (vnl. papier) komen in de regel retour, en worden na controle hergebruikt.


Inkoop groenten en fruit:

Het kleine beetje inkoop (ananas/ zuivel etc.) verloopt vnl. via Bio Noord, het nieuw opgerichte Inkoopcentrum, met weer wel lokale Passievolle  (ex-Zaaister) toeleveranciers en (ex-Zaaister) werknemers, t.g..v. de koude sanering van de Zaaister door overname van het  inkoopcentrum (Udea) van de  Ekoplaza’s: dubieuze kwaliteit en een eindeloos gesleep met de producten.

Het eigen product word weer aangevuld met diverse dagverse, Demeter producten, alle seizoensprodukten zelf opgehaald bij biologisch gecertificeerde collega-telers.


Voor de hobbykweker):

- 3 juni was het nieuwe maan: zaaien kan weer.

-  laatste week zaai:  koolraap, koolrabi, broccoli, snijmoes, savooije kool, spitskool #

- plant biet: laatste week buiten

- zaai en planten: ruim heeft altijd de voorkeur boven het hutje/mutje planten en zaaien. Plantje heeft licht en lucht nodig. I.v.m.   droogte in een kuiltje planten. De eerste 2 weken zijn het belangrijkst: hou de gang er in hoe dan ook!

- Behandeling courgette, komkommer en tomaat zoals uitgelegd tijdens aankoop. Bij hoge temperaturen: hou de lucht vochtig,   geef water. Hygroscopische bloemetjes verwijderen.

   Komkommer: om en om naar boven toe.

- plant en lijd boon opgaand.

- lijd en oogst peul dagelijks.

- steun fruitbomen ter voorkoming afbreken van de overbelastte takken, dun vrucht, neem zware toppen weg (alleen dunne   takken!)

- hou de grond zwart om de vogels de kans te geven  rups en slakken te vangen.

- voor alles geld: voorkom uitdroging, vang slak (en emelte) paar uur na zon onder en vang rups (elk blaadje omdraaien).   Gedurende een week elke avond, daarna om de week: controle en controle.

- Slak mag na een week ’s avonds wegvangen  geen probleem meer zijn.

- plaats net over aardbei en  bes, aub strak spannen, om verstikking van vogels te voorkomen, zij vliegen zich dan niet vast!

- hou vijg in toom: zij moet zich op de vruchten concentreren. Snoei op 2 bladeren boven de vrucht.


Bericht van de tuin:   week 24


Bestelmomenten (week 26):

Zuivel, speciale groenten en exoten- fruit-   :  voor dinsdagmorgen 12.00 uur.

Vlees                                                                      :  elke week donderdag 23.00 uur, normaliter alles op voorraad.

Brood vers                                                            :  volgende week dagvers aangeboden.

Droogwaar grootverpakking (korting 10 %)  :  voor zondag voor 18.00 uur, -week 27-


ACTIE:  

Courgette-, Tomaten – en Pompoenplanten 1,95/ st

Grote sterke gezonde planten.

Spruiten planten 0,25/ st


Poos niet geweest? Altijd welkom uiteraard!


Wilt u elke week op de hoogte blijven van het aanbod? Laat het gewoon weten.

2012 Atelier CreaWorld. All rights reserved.