WOUT’S KWEKERIJ
Home Over mij Producten Diversen Publicatie Fotoalbum Contact 

                       Nieuwsflits van de tuin


2 wekelijks nieuwsbulletin om u te informeren over de stand van zaken op de kwekerij

1a Bericht van de tuin:


Afgelopen weken weer druk bezig geweest de teeltplanning en aanbod voor het komende seizoen op te stellen. Een klantgericht afwisselend aanbod aangevuld met een kleine inkoop van de eigen boer is het resultaat. Met het streven exact te produceren wat de vraag is. Wat weinig gevraagde soortjes eruit, wat nieuws erbij. Meer planten zullen zelf opgekweekt gaan worden, t.g.v. de supermarkt invloeden. Bio is zonder chemie en niets anders.


Sinds vorige week loopt de levering van het zuivel, en een kleine aanvulling van het groenten-en fruitaanbod via Bio Noord in Leek. De passievolle ex-medewerkers van de Zaaister, welke ten onder gegaan is t.g.v. de supermarkten. Levering van uitgeknepen bio producten, ik pas er voor ze te verkopen. .uit.   Evenzo voor het eindeloze gesleep met de producten het hele land door. Gewoon levering van producten uit onze regio geeft (m.i.) het minste milieuschade.  Bio Noord gaat voor de wel passie- en gewetensvolle kwekers, leverend onder het  Demeter (en Biologisch uiteraard) keurmerklabel. Een certificering die bestrijdingsmiddelen en kunstmest etc. niet toestaat.


Inkoop heb ik tot nu toe nog voor het overgrote deel  kunnen beperken door verlenging van het aanbod eigen product, met aanvulling rechtstreeks bij de bio(Demeter) boer vandaan.

De tot nu toe geleverde kwaliteit door de overnemende party van de Zaaister heeft mij absoluut  doen overwegen te stoppen.


Aardappels, ui en veel meer van de eigen Demeter en EKO boer zijn weer leverbaar. Deze boer levert ook het speltmeel voor de hier aangeboden broden.


Naast het koe, varken en schaap is nu ook de kip vervangen door een passievolle boer met Natuurkippen, dus zonder enige vorm van antibiotica. Ook dit niet passend in het systeem, dus niet gecertificeerd.  Polderhoen bio kip eruit, KromhoeksterNatuurkip opgegroeid in Leek er in.


Verder is de marktkraam afgerond, zal vanwege tijdgebrek een verrassing zijn wanneer te gaan gebruiken.  Een afweging die slecht te maken is. Een dagdeel kan op dit moment niet gemist worden.

In de  Nieuwsbrief wil ik een bestelformulier  op gaan nemen, kost hoe dan ook veel meer tijd, maar zal naar verwachting wel een aanvulling zijn. Zodra er tijd is, word er aan gewerkt.


Afzet via Boer en Buren in Assen  loopt gestaag door.


De eerste spinazie is gister gezaaid, een gokje, maar zal het met wat aandacht wel redden.

Oesterzwammen hebben zich tot nu toe goed gehouden, met nog steeds een gepaste wekelijkse opbrengst. Houden zich dit jaar beter dan voorheen.

Boerenkool heeft deels de winter mooi doorstaan, echter het einde van het aanbod is in zicht.

Boswortel en pastinaak zijn nu toch echt op. Met een beetje aandacht is de Hollandse Boswortel nog lang leverbaar geweest, zo blijkt weer. Via de inkoop komen zij inmiddels uit ItaliŽ vandaan.

Prei vers is nog voldoende van op voorraad: mooi maar klein. Volgend jaar zal deze serie een twee weken eerder geplant gaan worden, moet voldoende zijn.


De houtwal, welke wel zorg en aandacht vraagt, vormt de ideale plaats voor de overwintering van de luis, het lieveheersbeestje, de gaasvlieg, de salamander en zo veel meer. Een houtsingel zou (m.i.) binnen het biologische een verplichting moeten zijn, natuur = natuur. Tolerantie bestrijdingsmiddel + kunstmest zou 0,0 moeten zijn.  Binnen het bio helaas is (m.i.) te veel toegestaan, mag niets kosten. Alleen Demeter bedrijven geven deze garantie. Wel passievolle kwekers vormen deze groep. Het maximaal mogelijk van de inkoop is uiteraard afkomstig van deze groep kwekers, wat de aanvulling vormt op het eigen product. De singel/ houtwal, zal deze week getopt worden om niet al te veel overlast te geven tijdens het groeiseizoen.


Een tunnel zal van extra bogen worden voorzien, om hem wat stormbestendiger te maken, waardoor deze niet elke jaar weer opnieuw afgebroken en opgebouwd hoeft te worden. Scheelt zo weer een halve dag werk.


Vruchtgewassen gelabeld als biologisch afkomstig uit Denemarken, Italie, Polen, Slovenie, Zweden en VS, zijn toegestaan op substraat geteeld te worden (als Organic aangeboden) - los van de grond-, voegt aan gezondheid weinig toe. Voor Pura Natura uiteraard hetzelfde verhaal. Hier niet aangeboden, indien gewenst wel bij de Supermarkt verkrijgbaar.Ovenvers brood:

Deze week (6) weer ovenvers aangeboden. Vers wordt hier om de week bezorgd in de nacht van donderdag op vrijdag.  Levering bij voorkeur op bestelling, voor keuze mail mij. Dit brood is vrij van antiklontermiddel, E nummers, glyfosaat en vrij van toegevoegde suiker. Dinsdagavond geef ik de bestelling door.

De gebruikte granen zijn zo veel mogelijk Hollands product (anders alleen Frankrijk, nooit: Oostbloklanden of Tsjernobylgebied -stralingsgebied-). 

Biologisch brood zonder meel uit Verweggistan/ voormalige Tsjernobyl-gebieden, stiekeme E-nummers, glyfosaat etc. etc. , wordt  steeds beter,  mee genomen. Veel vindt op bestelling haar weg. Speltbroodje is speltbrood, dus geen 5% spelt met stiekem 95% goedkoop tarwe zoals in de supermarkten gebruikelijk is, wat m.i. niets met eerlijk en gezondheid te maken heeft.  


Aanbod van vlees:

In omschakeling naar Boereninhetbos (www.boereninhetbos.nl).

Reden: om onderstaande toch te kunnen blijven garanderen (lokaal = lokaal, bosvarken = bosvarken etc., natuurkoe = natuurkoe, natuurkip = natuurkip).

Bosvarken = bosvarken en niet  bij de boer vandaan! De herkomst van het vee, en meer waar ik niet mee leven kan: de Woeste grond er uit,  het Bosvee erin (boereninhetbos.nl). Richard van Pelt, de Wel Passievolle Boer,  is uit de Woeste Grond gestapt en is samen met zijn idealen verder gegaan met zijn nieuw opgezette: boereninhetbos.nl. De Vrije Natuurkip zonder certificaat met Wel Passievolle  Lokale Boer, heeft hier inmiddels met succes zijn intrede gedaan.

Aan de Eekhoutswijk lopen enkele kuddes van Richard, de Boer in het grote Bos.


Voor de hobbykweker:

Waarborg vlotte waterafvoer, de rest moet gebeurd zijn.

Maak zaai- en teeltplan, bestel zaad.

Onderhoud singel/ struiken. Gebruik blad als organische stof, mits ontwatering in orde is.

Vermijd absoluut struktuurbederf tijdens het afoogsten: gebruik plankjes.

Zaai spinazie beschermd, is te proberen. Kan nachtvorst hebben. Voorkom uitdroging!. Zaai met groeizaam weer.1b Voor wie het eventueel weten wil:


Telen in Ledcellen (led lamp, onder laboratoriumomstandigheden) wordt op dit moment sterk gepromoot door onze overheid, Wageningen en onze supermarkten. Een  steriel product dat nooit daglicht ontvangen heeft, wordt straks verkocht als duurzaam en extra gezond. De klant stemt middels de aankopen bij de supermarkten of elders.

Diverse groenten geteeld in klimaatcellen worden al bij de supermarkten toch ter consumptie aangeboden. Plant op substraat heeft de beschikking over slechts ca. 20  voedingselementen, in de natuur echter een veelvoud hier van. Het zelfde geld voor de van nature voorkomende schimmels en bacteriŽn. De onbalans in onze voeding t.g.v. de bemesting van de plofgroenten, het plof & stalvlees geeft de consument overschotten van Na, Ca, fosfor etc., met dus te korten van Magnesium etc (o.a. osteporose etc.is het gevolg,). De overheid, multinationals en farmacie zijn de race echt aan het winnen. Een steriel, niet vitaal en niet weerbaar product dat door mensen opgegeten wordt. Gevolgen laten zich raden. Het is zo ver.


In de gangbare teelten is het telen van inmiddels veel gewassen op water en substraat (aardbei,  komkommer, prei etc.) met succes gepromoot door onze overheid (ministerie EZ)en ‘wetenschappers’, wat m.i. echt een serieus probleem gaat worden t/m de ‘bio’ in de supermarkten. Ook veel bladgewassen zitten inmiddels in dit stadium. Hot is ook appels en peren los van de grond te kweken, middels het zgn. project “teelt de grond uit”. Eveneens opgezet met inzet van gelden van onze sociale samenleving, subsidie genaamd. Bewezen is inmiddels dat  van de vitaminen en mineralen die onze gangbare voedingsgewassen 20 jaar geleden nog bevatten, er nu nog slechts max. 10 % van aanwezig zijn.


Een plant aan de druppelaar en in gevangenschap met de kunstmesten en chemische ‘gewasbeschermingsmiddelen’.  Synthetische stoffen die m.i. niet echt  in ons lichaam thuis horen maar er wel door in opgeslagen worden, invulling vetweefsel. De meest recente truc is het in de toekomst verbieden van gebruik van dierlijke mest aan groentegewassen (niet zijnde vruchtgewassen) welke binnen een half jaar na  toediening geconsumeerd zullen worden (GlobaL GAP - het certificeringssysteem van de supermarkten - , ingaand vanaf 1 juli 2016). Binnen de gecertificeerde, georganiseerde kwekers begint men eindelijk wakker te worden over de gevolgen hiervan. De plant moet weerbaar gemaakt worden, wat m.i. absoluut doorspeelt naar onze weerbaarheid. Economische belangen wegen.


Het “beter”leven ( m.i. bedrog) keurmerk door de partyen –supermarkten-  zelf ingezet, waar men zich bij in kan kopen, welke verlangen de Global GAP z.s.m. in te laten gaan. Alles onder de noemer ‘Duurzaam’. Zoals het er nu naar uit ziet  hebben de belanghebbende partyen dit spelletje op een ‘slimme’  wijze eigenlijk al gewonnen, men stemt in met zijn vork. Het belang is de verkopen van bestrijdingsmiddelen, kunstmest, geneesmiddelen, etc. etc. op niveau te houden.

Het doordrukken van substraat binnen de biologische sector, het onderuit halen van de bio norm, onder druk van o.m. de supermarkten. Een vitaal eindproduct waar het lichaam wel wat aan heeft is waar het mij omgaat.          .uit   .


Glyfosaat (onkruidbestrijdingsmiddel) ter bevordering voor van alles en nog wat (o.a. autisme) en Neonicotinoiiden , hier niet aangeboden, wel bij de supermarkten in de vorm van voeding. Tijdens de zomervakantie vorig jaar, is er weer toestemming gegeven Glyfosaat nog 10 jaar te mogen gebruiken, met dank aan de supermarktinvloeden. Het onkruidje met de hand verwijderen is inderdaad kostbaarder, waardoor het geen alternatief vormt binnen de goedkope voedingsstromen ingezet te kunnen worden. Spreekt voor zich.


Qua schoonmaakmiddel ben ik overgestapt van Ecover op Sonett, daar Ecover gebruik  maakt van Genetische manipulatie (uitroeiing bijen ten gevolge etc.), het gebruik van niet-biologische monocultuur rietsuiker en medewerking verlenend aan de verdergaande ontbossing  in de Amazone.  


©2012 Atelier CreaWorld. All rights reserved.