WOUT’S KWEKERIJ
Home Over mij Producten Diversen Publicatie Fotoalbum Contact 

                       Nieuwsflits van de tuin


2 wekelijks nieuwsbulletin om u te informeren over de stand van zaken op de kwekerij

1 a. Bericht van de tuin:  


Het oppotten van de overblijvende kruidenplanten en bessenplanten  is inmiddels nog net niet afgerond.

Gister is de laatste planting van diverse blad gewassen (sla en andijvie) de grond in gegaan. De plantjes zijn  mooi en sterk, hoe zij zich de winter door houden is spannend en blijft een uitdaging. De laatste zaai is dit jaar twee weken eerder geweest dan vorig jaar, om reden van het meerwerk  om ze door de winter heen te krijgen. Handiger is in het voorjaar enkele soortjes beperkt iets eerder te zaaien. Spinazie had gezaaid moeten zijn, tijd was er niet helaas, wat in het voorjaar een 2 weken latere oogst op zal leveren, maar zeker niet minder mooi, dan voor de winter gezaaid.


De leeg gekomen veldjes buiten zijn ingezaaid met de groenbemesters: winterrogge en Japanse haver, wat zich mooi ontwikkeld. Tevens positief voor structuurbehoud (dus bodemleven met zijn vitaliteit). Staan alweer 20 cm boven de grond, mooie opkomst. Later nog een zaaiproefje gehouden, dit bleek echt te laat.

Oesterzwammen zijn  volop aangeboden geweest, t.g.v. de kou is de eerste dip een feit. Met wat geluk zorgt het weer voor een redelijk continue productie voor de komende maanden. De laatste opgezette serie van drie weken geleden, moet nog in productie komen, die zich mooi begint te ontwikkelen.


Inmiddels is ook tomaat zo goed als afgelopen. De nachtvorsten  van – 5,5 C, hebben zij geen goed gedaan: het is alleen nog het afoogsten, aanbod word vanaf nu weer aangevuld met -nog even - Hollandse inkoop, wat via de Eigen Boer nog redelijk vol te houden is. Qua bladgewassen eigen,  is er gelukkig nog steeds wel een voldoende aanbod. Van de late buiten veldjes bladspinazie is deze week voor het eerst geoogst. Nieuw Zeelandse Spinazie heeft zijn best gedaan, maar is nu niet mooi genoeg meer het nog langer aan te bieden.

De houtwal, welke wel zorg en aandacht vraagt, vormt de ideale plaats voor de overwintering van de luis, het lieveheersbeestje, de gaasvlieg, de salamander en zo veel meer. Een houtsingel zou (m.i.) binnen het biologische een verplichting moeten zijn, natuur = natuur. Tolerantie bestrijdingsmiddel + kunstmest zou 0,0 moeten zijn.  Binnen het bio helaas is (m.i.) te veel toegestaan, mag niets kosten. Alleen Demeter bedrijven geven deze garantie. Wel passievolle kwekers vormen deze groep. Het maximaal mogelijk van de inkoop is uiteraard afkomstig van deze groep kwekers.


Aardappels en uien van de eigen Demeter en EKO boer zijn weer ruim op voorraad. Deze boer levert ook het speltmeel voor de hier aangeboden broden.

Inmiddels  ook  aanvulling op het eigen product, met producten opgehaald bij de eigen (EKO en Demeter) boer uit de polder.


 Diverse tunnels zijn inmiddels afgebroken, in afwachting van het voorjaar. Verder is het tijdens de winter toe: onderhoud singel, land wortelonkruid vrij maken, onderhoud diversen, nieuwe teeltplanning etc.


Andere inkoopkanalen te vinden als alternatief voor de overgenomen zaaister om jaarrond –ook tijdens de winter- weer absoluut  Betrouwbaar, Eerlijk, Vers en Topproduct te kunnen leveren gaat lukken.  Inkoop heb ik tot nu toe nog voor het overgrote deel  kunnen beperken door verlenging van het aanbod eigen product, met aanvulling rechtstreeks bij de bio(demeter) boer vandaan. De tot nu toe geleverde kwaliteit door de overnemende party van de Zaaister heeft mij absoluut  doen overwegen te stoppen. Het is te vaak te ver onder de maat geweest, tegen uitgeknepen dubieuze prijzen, resulterend in een voormalige weggooi van slechts  een promillage in het verleden  naar een 5 tot 10 % dit jaar vanaf week 13 toen de Zaaister overgenomen werd. Het onvermijdelijke gevolg van de biosupermarktklanten, bio mag niets kosten, een  dubieus kwalitatief uitgeknepen bio product is het gevolg, spreekt voor zich.  Weiger ik te verkopen. Voor veel klanten is de gezondheid een belangrijke reden hier naar toe  te komen. De inkoop zal in het vervolg betrokken worden van Bio Noord: een samenwerkingsverband van gepassioneerde ex-medewerkers van de Zaaister, welke alles opnieuw op gaan zetten om weer kwaliteit en betrouwbaar product te kunnenwaarborgen: het maximale aan EKO en Demeter en weer gewoon wel lokaal.  Zonder eindeloze transportkilometers.


Qua vlees: Bosvarken = bosvarken en niet  bij de boer vandaan! De herkomst van het vee, en meer waar ik niet mee leven kan: de Woeste grond er uit,  het Bosvee erin (boereninhetbos.nl). Richard van Pelt, de Wel Passievolle Boer,  is uit de Woeste Grond gestapt en gaat samen met zijn idealen verder met zijn nieuw opgezette: boereninhetbos.nl. De Vrije Natuurkip zonder certificaat met Wel Passievolle  Lokale Boer, heeft hier inmiddels zijn intrede gedaan.

Biologisch brood zonder meel uit Verweggistan/ voormalige Tsjernobyl-gebieden, stiekeme E-nummers, glyfosaat etc. etc. , wordt  steeds beter,  mee genomen. Veel vindt op bestelling haar weg. Speltbroodje is speltbrood, dus geen 5% spelt met stiekem 95% goedkoop tarwe zoals in de supermarkten gebruikelijk is, wat m.i. niets met eerlijk en gezondheid te maken heeft.  Deze week (50)  ovenvers diepgevroren leverbaar.


Diverse groenten geteeld in klimaatcellen worden nu helaas  bij de supermarkten toch ter consumptie aangeboden. Plant op substraat heeft de beschikking over slechts ca. 20  voedingselementen, in de natuur echter een veelvoud hier van, met het meervoudige hier weer van aan positieve schimmels en bacterien. De onbalans in onze voeding t.g.v. de bemesting van de plofgroenten en het plof& stalvlees geeft de consument overschotten van Na, Ca, fosfor etc., met dus te korten van Magnesium etc (o.a. osteporose etc.is het gevolg, spreekt voor zich). De overheid, multinationals en farmacie zijn de race echt aan het winnen. Een steriel, niet vitaal en niet weerbaar product dat door mensen opgegeten wordt. Gevolgen laten zich raden, echt heel ernstig helaas. De consument kiest met zijn vork. Het is nu echt zo ver. De goedkope onbalans:  natuurlijk bij de supermarkt. Gestimuleerd door de supermarktconsument zelf.

Vruchtgewassen gelabeld als biologisch afkomstig uit Denemarken, Italie, Polen, Slovenie, Zweden en VS, zijn toegestaan op substraat geteeld te worden (als Organic aangeboden) - los van de grond-, voegt aan gezondheid weinig toe, besodemieterij (m.i.). Voor Pura Natura uiteraard hetzelfde verhaal. Weiger ik derhalve te verkopen. Mijn excuus. Natuurlijk wel bij de Supermarkt. Spreekt voor zich.

Er word hard aan gewerkt groenten en kruiden, gekweekt op water er doodleuk doorheen te drukken als zijnde biologisch geteeld, met dank aan de diverse overheden, financieel belanghebbenden en de supermarkten met hun consumenten. De klant kiest met zijn vork.

De nieuwe grap van  de biologische margarine van Becel en  Crispr-Cas mag onderhand bekend verondersteld worden.


Klandizie neemt het laatste half jaar knap toe, onder meer door de gevolgen van het consumeren van het aanbod bij de supermarkten.


Ovenvers brood.

Deze week (50) ovenvers uit de vriezer aangeboden. Vers wordt hier om de week bezorgd in de nacht van donderdag op vrijdag.  Levering bij voorkeur op bestelling, voor keuze  mail mij. Dit brood is vrij van antiklontermiddel, E nummers, glyfosaat en vrij van los toegevoegde suiker. Dinsdagavond geef ik de bestelling door.

De gebruikte granen zijn zo veel mogelijk Hollands product (anders alleen Frankrijk, nooit: Oostbloklanden of Tsjernobylgebied -stralingsgebied-). 


Aanbod van vlees:

In omschakeling naar Boereninhetbos (www.boereninhetbos.nl).

Reden: om onderstaande toch te kunnen blijven garanderen (lokaal = lokaal, bosvarken = bosvarken etc., natuurkoe = natuurkoe, natuurkip = natuurkip).

Aan de Eekhoutswijk lopen enkele kuddes van Richard, de boer in het grote Bos.


Drentse Schotse  Hooglander, het Drents Heideschaap en het Drents Bosvarken loopt als een tierelier. Dit vlees is  NIET eko gecertificeerd, wel absoluut een natuurlijk eerlijk buitenleven genoten (10 dieren per 78 hectare). DEZE  Hooglanders, Heideschapen en Bosvarkens  zijn dus NIET stiekem BINNEN OPGEFOKT! (daarom mag er geen EKO label aan gehangen worden….)  Hier aangeboden in een overzichtelijke inkijkdiepvrieskist. Uiteraard is omkatten  hier absoluut wel uitgesloten.

Genoemde vleesproducten uiteraard zonder antibiotica, (verborgen) E-nummers, gluten, glyfosaat, gistextract en zonder de  in het algemeen in EKO vlees helaas toch toegevoegde suikers.

E-nummers, antibiotica, glyfosaat etc. groeien niet in de bossen van Appelscha, horen m.i. gewoon niet in ons lichaam thuis. Meer informatie en filosofie hierachter is te vinden op www.boereninhetbos.nl.

Verder is er geen genetisch gemanipuleerd voer zoals soja en mais aan te pas gekomen, dus geen moedwillige kap van de oerwouden, verjagen/uitroeien  van de lokale boeren etc., wat voor het traditionele absolute noodzaak is, wil men de consument van goedkoop vlees kunnen voorzien. Binnen het intensief biologisch is 30 % gangbaar voer (ggo soja etc) toegestaan, dus incl. meststofgebruik uit Afrika/ China/ Marokko etc.  Bosvlees is een  puur Lokaal Hollandse Natuur Product zonder rare importen en zonder nare toevoegingen (suiker, E nr, antibiotica). Verpakking: weekmakervrij.


Vrij van:

- antibiotica

- kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen

- conserveringsmiddelen, o.a. nitriet (volgens onze overheid noodzakelijk toe te voegen max. 150 mgr./ Kg)

- additieven (E nrs.) (standaard wel in biol gecert. Aanwz.)

- gluten

- gistextract

- suiker

       -   genetisch gemanipuleerd voer (soja, mais)       

        -  glyfosaat

- geen leegroof nodig van meststoffen uit China, Afrika etc. t.b.v. het veevoer, wat eveneens uit Verweggistan komt.


Biologisch gecertificeerd vlees, stalvlees, plofvlees wordt gevoerd met o.a. genetisch gemanipuleerde soya uit de amazone gebieden, wat boskap en ernstige verzuring tot gevolg heeft. 18 % van de broeikasgassen wereldwijd wordt hierdoor veroorzaakt (is meer dan alle vliegtuig, verkeer en scheepvaart bij elkaar). Hier niet aangeboden, sorry. Lekker goedkoop, natuurlijk bij de supermarkt.


Leveranciers:


Droogwaar verloopt voor 99 % via de Nieuwe Band, verswaar inkoop voor 20 % via overnemende party van de Zaaister in Leek en  80% (zo veel mogelijk) via eigen EKO en Demeter- boer in de polder, zelf opgehaald.

De Nieuwe Band weigert zelfverrijking over de rug van de boer, zijn werknemers en hun kinderen in zowel Nederland als in Verweggistan, duurzaamheid, ons milieu en hun afnemers. De Nieuwe Band heeft eigen medewerkers in Verweggistan die op arbeidsomstandigheden controleren (kinder- , vrouw- en boeruitbuiting etc). Prijsverschil in de supermarkten wordt zo mede bepaald. -De klant stemt in met zijn vork, of niet-. Graag Leven en wel laten Leven. Gun de kleine buitenlandse boeren wel een toekomst.

Vanaf 2018 inkoop vers en zuivel via Bio Noord in Roden. Lokaal voor lokaal en EKO Demeter.

Vlees: bosboer Richard www.boereninhetbos.nl.


Voor de hobbykweker:

Waarborg vlotte waterafvoer, de rest moet gebeurd zijn.1 b wat men liever niet (w)eten wil:

Telen in Ledcellen (led lamp, onder laboratoriumomstandigheden) wordt op dit moment sterk gepromoot door onze overheid, Wageningen en onze supermarkten. Een  steriel product dat nooit daglicht ontvangen heeft, wordt straks verkocht als duurzaam en extra gezond. De klant stemt middels de aankopen bij de supermarkten of elders. E.e.a. ook direct in het belang van de farmaceutische industrie en grote investeerders.

Het is inmiddels zover. Natuurlijk: bij de supermarkt.


In de gangbare teelten is het telen van inmiddels veel gewassen op water en substraat (aardbei,  komkommer, prei etc.) met succes gepromoot door onze overheid (ministerie EZ)en ‘wetenschappers’, wat m.i. echt een serieus probleem gaat worden t/m de ‘bio’ in de supermarkten. Ook veel bladgewassen zitten inmiddels in dit stadium. Hot is op dit moment helaas ook de appels en peren los van de grond te kweken, middels het zgn. project “teelt de grond uit”. Eveneens opgezet met inzet van gelden van onze sociale samenleving, subsidie genaamd. Bewezen is inmiddels dat  van de vitaminen en mineralen die onze gangbare voedingsgewassen 20 jaar geleden nog bevatten, er nu nog slechts max. 10 % van aanwezig zijn. Een plant aan de druppelaar en in gevangenschap met de kunstmesten en chemische ‘gewasbeschermingsmiddelen’.  Synthetische stoffen die echt niet in ons lichaam thuis horen maar er wel door in opgeslagen worden, invulling vetweefsel. De meest recente truc is het in de toekomst verbieden van gebruik van dierlijke mest aan groentegewassen (niet zijnde vruchtgewassen) welke binnen een half jaar na  toediening geconsumeerd zullen worden (GlobaL GAP - het certificeringssysteem van de supermarkten - ), ingaand vanaf 1 juli 2016). Binnen de gecertificeerde, georganiseerde kwekers begint men eindelijk wakker te worden over de gevolgen hiervan. De plant moet weerbaar gemaakt worden, wat m.i. absoluut doorspeelt naar onze weerbaarheid. Geen teeltwijze bindt immers zoveel CO2 als de biologische, geen teeltwijze heeft zo’n kleine voetprint als de biologische. Economische belangen zijn groot.., de chemie, de pharmacie, het BeterLeven (bedrog) keurmerk door de partyen –supermarkten, uiteindelijk uiteraard Bayer etc.- zelf verzonnen, waar men zich bij in kan kopen, welke verlangen de Global GAP z.s.m. in te laten gaan.. Alles onder de noemer ‘Duurzaam’. Zoals het er nu naar uit ziet hebben de supermarkten, overheid en multinationals dit spelletje op een slinkse smerige wijze eigenlijk al gewonnen, consument stemt in met zijn vork. Geld is het belang, niet het minder verkopen van bestrijdingsmiddelen, kunstmest, geneesmiddelen, etc.

Het doordrukken van substraat binnen de biologische sector, het onderuit helen van de bio norm, onder druk van o.m. de supermarkten, dus absoluut door hun klanten, is echt zorgwekkend. Alle waar voor zijn geld. Een vitaal eindproduct waar het lichaam wel wat aan heeft is waar het mij omgaat. .uit   De eenzijdige voeding in het gangbare, wat resulteert in een absolute onbalans in de voeding van de plant, en daarmee van de mens. Osteoporose etc. etc. zijn het bewuste gevolg hiervan. De uitgeklede supermarkt bio gaat dezelfde kant op, klant kiest er zelf voor helaas. Natuurlijk bij de supermarkt wel verkrijgbaar.


Glyfosaat (onkruidbestrijdingsmiddel) ter bevordering voor van alles en nog wat (o.a. autisme), hier niet aangeboden, wel bij de supermarkten in de vorm van voeding. Pas is er weer toestemming gegeven dit middel nog 10 jaar te mogen gebruiken, met dank aan o.m. de supermarktinvloeden door haar consumenten. Financiele belangen zijn te groot, voeding mag niks kosten. Neonicotinoiiden eveneens als voeding verkrijgbaar in de vorm van groenten vers bij supermarkt.


Supermarkten hebben het inmiddels voor elkaar: genetisch gemanipuleerde producten zoals soja, alsmede in de bewerkte voeding verwerkt,  is daar verkrijgbaar….Natuurlijk bij de Supermarkt.


Qua schoonmaakmiddel ben ik overgestapt van Ecover op Sonett, vanwege het door Ecover toegepaste goedkope alternatief Extreme Genetische manipulatie (dus zekerheid van uitroeiing bijen etc.), het gebruik van niet-biologische monocultuur rietsuiker en medewerking verlenend aan de verdergaande ontbossing  in de Amazone.  

Niet giftige shampoo wordt hier inmiddels aangeboden en mooi afgenomen.

©2012 Atelier CreaWorld. All rights reserved.